Ο Στ. Θεοδωράκης για την ανασυγκρότηση της Δημόσιας Διοίκησης

Τις θέσεις του Ποταμιού για τη Mεταρρύθμιση της Δημόσιας Διοίκησης παρουσίασαν νωρίτερα το μεσημέρι στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο ευρωβουλευτής Μίλτος Κύρκος και o πολιτικός υπεύθυνος στον τομέα Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Ποταμιού, Παναγιώτης Καρκατσούλης.
Για τις μεταρρυθμίσεις, που πρέπει να γίνουν στον αγροτικό τομέα, μίλησε ο πολιτικός υπεύθυνος για τη γεωργία στο Ποτάμι, Σπύρος Καχριμάνης, ενώ γι’ αυτές που αφορούν τη μετανάστευση, η πολιτική υπεύθυνη για τους Μετανάστες στο Ποτάμι, Ζωή Αποστολοπούλου.
Διαβάστε ολόκληρη την ομιλία του Σταύρου Θεοδωράκη εδώ:
Παρουσιάζουμε σήμερα τις θέσεις του Ποταμιού για τη δημόσια διοίκηση, για τημεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης, για να είμαι ακριβής.
Η σημερινή παρουσίαση είναι αποτέλεσμα μιας δουλειάς που κάνουμε εδώ και μήνες στο Ποτάμι. Οι μεγάλες αλλαγές στην δημόσια διοίκηση ήταν από την αρχή κεντρικό ζήτημα για το Κίνημα μας.
Η διοικητική μεταρρύθμιση είναι για μας η βασίλισσα όλων των μεταρρυθμίσεων. Καμιά δημόσια πολιτική δεν μπορεί να αποδώσει, στους πολίτες, στις επιχειρήσεις, στην εθνική οικονομία εάν δε λειτουργεί επαρκώς ο κρατικός μηχανισμός.
Σήμερα, θα δείξουμε ανάγλυφα τα προβλήματα, τις επιπτώσεις τους και την επίμονη άρνηση των παλιών κομμάτων να αλλάξουν, να μεταρρυθμίσουν τη δημόσια διοίκηση.
Θα δείξουμε, όμως και τις προτάσεις μας: Συγκεκριμένες, επιχειρησιακές και κοστολογημένες.
Προτάσεις επί των οποίων καλούμε να τοποθετηθούν όλα τα κόμματα, παλαιότερα και νεώτερα, μικρότερα και μεγαλύτερα.
Οι προτάσεις μας όμως απευθύνονται πρώτα από όλα στους Έλληνες πολίτες. Εκείνους που είναι χρήστες των υπηρεσιών του κράτους και εκείνους που υπηρετούν το κράτος.
Όλους όσους έχουν την αγωνία και πασχίζουν για ένα καλύτερο κράτος.
Τους πολίτες που καταγγέλλουν την διαφθορά, που απαιτούν τον σεβασμό των δικαιωμάτων τους στις συναλλαγές με το δημόσιο.
Τους δημόσιους λειτουργούς που τιμούν τον όρκο τους και υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον, που αγωνίζονται σε πείσμα όλων των τυφλών, προκρούστειων πολιτικών, υποβάθμισης και ταπείνωσής τους.
Είμαστε δυστυχώς οι μόνοι που τολμάμε να παρουσιάσουμε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων.
Όχι γενικοτήτων όπως ο ΣΥΡΙΖΑ και όχι ψευδο-μεταρρυθμίσεων, όπως η συγκυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας-ΠΑΣΟΚ.
Η μεταρρύθμιση του κράτους δεν είναι για μας μια «τεχνική» υπόθεση.
Υπάρχουν προβλήματα για τα οποία απαιτούνται, βεβαίως, τεχνικές επίλυσής τους, αλλά η επιλογή του τρόπου, του χρόνου και, ιδίως, της στόχευσης των λύσεων είναι αμιγώς πολιτικές επιλογές.
Τι κράτος, λοιπόν, θέλουμε; Αυτή είναι η κεντρική ερώτηση που πρέπει να απαντήσουμε.
Το Ποτάμι απαντάει: Ένα κράτος όλων των Ελλήνων, ένα κράτος που δεν ανήκει στους κομματικούς πάτρωνες και τις τοπικές βαρωνίες.
Ένα κράτος που στηρίζεται, ενεργεί και αναπαράγεται μέσω του δικαίου,
μέσω του νόμου που έχει καθολική ισχύ.
Ένα κράτος που δεν χρησιμοποιεί το δίκαιο και τους νόμους για να περνάει φωτογραφικές διατάξεις για την προστασία ημετέρων, που δεν «ξεχειλώνει» την έννοια της νομιμότητας.
Ένα κράτος που δεν επιτρέπει να ψηφίζονται στα θερινά τμήματα της Βουλής περισσότεροι νόμοι απ’ ότι στην κανονική σύνοδο.
Ένα κράτος που θεωρεί προτεραιότητά του οι πολίτες του να έχουν ακώλυτη πρόσβαση στους νόμους που πρέπει να είναι ευσύνοπτοι, λιτοί και, κατά το δυνατόν, σταθεροί.
Μόνο ένα τέτοιο κράτος μπορεί να δημιουργήσει και να εδραιώσει ένα κλίμα εμπιστοσύνης που ο τόπος έχει τόσο πολύ ανάγκη για την ανάκαμψη της οικονομίας και την ανάπτυξη.
Η ανασυγκρότηση της δημόσιας διοίκησης είναι, όμως, προαπαιτούμενο και για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης της χώρας στο εξωτερικό που έχει τρωθεί.
Μόνο η ανασυγκρότηση του κράτους μας μπορεί να οδηγήσει στον εξαφανισμό της ανομίας η οποία είναι ιδιαίτερα εκτεταμένη σε περιοχές του κοινωνικού βίου.
Σήμερα, οι δομές του κράτους μοιάζουν με λαβύρινθο και ο μέσος πολίτης αισθάνεται χαμένος ανάμεσα σε Υπουργεία των οποίων οι αρμοδιότητες επικαλύπτονται, σε αποκεντρωμένες διοικήσεις και εκλεγμένες αυτοδιοικήσεις και σε χιλιάδες νομικά πρόσωπα τα οποία γίνονται όλα μαζί ένα κουβάρι.
Δεν προέκυψαν όλα αυτά, όμως, με μαγικό τρόπο. Τα παλιά κόμματα δημιούργησαν αυτό το κράτος λαβύρινθο για να μπορούν να βολεύουν τους ημετέρους και να σπαταλούν και να ληστεύουν κατά εποχές και κατά περίπτωση το δημόσιο χρήμα.
Είναι αφέλεια να περιμένουμε από του θύτες του ελληνικού δημοσίου να αποκαταστήσουν τα ελλείμματα και να διορθώσουν τα σφάλματα.
Ακόμη και τώρα αρνούνται να αντιμετωπίσουν την διασπορά των δομών και τις τεράστιες επικαλύψεις.
Αρκούνται σε «κοσμητικές αλλαγές», φτιασιδώματα σ’ έναν μηχανισμό που έχει προ πολλού απωλέσει την ικανότητά του να ενεργεί αποτελεσματικά και αποδοτικά. Ίδια, ακριβώς, είναι η κατάσταση και στις υποδομές: Ανυπαρξία σχεδίου, ελλείμματα στην υλοποίηση και ανυπαρξία αξιολόγησης, μας κληροδότησαν έργα ημιτελή και πανάκριβα.
Ταυτόχρονα υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις σε έργα που αφορούν την απονομή τη δικαιοσύνης, τη λειτουργία κρίσιμων τομέων κοινωνικής πολιτικής, ακόμη και ελλείψεις στοιχειωδών υποδομών σε ορισμένες περιοχές.
Το Ποτάμι έχει μια ολοκληρωμένη πρόταση για την αναδιοργάνωση των δομών με τη δημιουργία ενός αποτελεσματικού συντονιστικού κέντρου του διοικητικού έργου. 
Αξιοποιώντας όποιες θετικές προσπάθειες υπάρχουν θα υποστηρίξει τη δημιουργία ολοκληρωμένων Σχεδίων Δράσης.
Το Ποτάμι υποστηρίζει τη διαρκή αξιολόγηση των αποτελεσμάτων των δράσεων, οργανώσεων και ανθρώπων.
Μέσα από διαδικασίες ανοιχτές και διαφανείς θέλουμε να ξέρει ο ελληνικός λαός ποιος κάνει τι και ποιος δεν κάνει.
Οι προτάσεις μας είναι απολύτως ρεαλιστικές και πρέπει να ενισχυθούν από τους δημοσίους λειτουργούς.
Από όλες εκείνες τις δυνάμεις που παραμένουν αναξιοποίητες στο σημερινό πελατειακό-κομματικό (παρα-) κράτος. Εμείς θεωρούμε ότι οι άνθρωποι της Διοίκησης είναι ένας πολύτιμος πόρος – θα πρέπει και οι ίδιοι να παραμερίσουν τους διεφθαρμένους και τους ανίκανους – και να γίνουν πρωταγωνιστές των μεγάλων αλλαγών. Μαζί μ’ αυτούς θα προχωρήσουμε. Ζητούμε λοιπόν τη στήριξή τους.
Η μεταρρύθμιση του ελληνικού κράτους απαιτεί όμως έναν πολύτιμο πόρο: Τη φιλοπατρία μας, έναν νέο πατριωτισμό που θέλει την Ελλάδα από ουραγό, να γίνεται πρωταθλητής καλών επιτευγμάτων.
Όλοι μαζί μπορούμε να τα καταφέρουμε.
Το Ποτάμι δεν γυρίζει πίσω.
Φωτογραφίες: Θοδωρής Μανωλόπουλος
10 Ιανουαρίου 2015

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Χειροτονία Πρεσβυτέρου στην Ιερά Μητρόπολη Μεσσηνίας

Η ΠΑΡΡΗΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΜΑΡΤΗΜΑ;

Οι Μονάδες Ι & ΙΙ έκλεισαν… Είναι αργά για δάκρυα Στέλλα…