ΔΗΜΟΣ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ: ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ΖΩΩΝ.



ΘΕΜΑ: Αδέσποτα ζώα συντροφιάς

Ο Δήμος Μεγαλόπολης καλείται να αντιμετωπίσει το οξύτατο πρόβλημα των αδέσποτων ζώων συντροφιάς μέσα στα πλαίσια που τίθενται από την κείμενη νομοθεσία.
Πέραν από το κοινωνικό, αισθητικό και υγειονομικό πρόβλημα που προκύπτει εξαιτίας του μεγάλου αριθμού αδέσποτων, ο Δήμος Μεγαλόπολης οφείλει να προετοιμαστεί κατάλληλα προκειμένου να αντιμετωπιστούν σοβαρά ζητήματα ζωοανθρωπονόσων που ελλοχεύουν (λύσσα, καλααζάρ κλπ.) και να αντιμετωπιστούν δυσάρεστα περιστατικά επιθέσεων αδέσποτων σκύλων σε συμπολίτες μας.
Πρώτο μέλημα είναι η δημιουργία υποδομών, δηλαδή η κατασκευή καταφυγίου σε οικόπεδο εκτός σχεδίου πόλεως, κατάλληλο προς αδειοδότηση.
Προς αυτή την κατεύθυνση, έχουν ήδη εξεταστεί τέσσερις χώροι ιδιοκτησίας του, οι οποίοι όμως δεν ήταν κατάλληλοι για το σκοπό αυτό (λόγω απόστασης από οικισμό, λόγω αρτιότητας, λόγω γειτνίασης με αρχαιολογικούς χώρους κ.α).
Παράλληλα, με έγγραφο αίτημά του από τον Ιανουάριο 2013, ο Δήμος απευθύνθηκε στη ΔΕΗ ζητώντας να παραχωρηθεί μία έκταση ιδιοκτησίας της, στην οποία να μπορεί να γίνει η κατασκευή καταφυγίου με την προοπτική της αδειοδότησής του. Η διεύθυνση της ΔΕΗ έδωσε της σύμφωνη γνώμη της για την παραχώρηση συγκεκριμένης και κατάλληλης έκτασης, εκτός σχεδίου πόλης Μεγαλόπολης, τον Απρίλιο 2014 με την προϋπόθεση ο Δήμος να εφαρμόσει το πρόγραμμα για τη διαχείριση των αδέσποτων και στις εγκαταστάσεις της. Το αίτημα βρίσκεται σε εξέλιξη και εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί στο προσεχές εξάμηνο.
Παράλληλα, βρέθηκε άλλος ένας χώρος ο οποίος εκτιμάται καταρχάς πως πληροί τις προϋποθέσεις για να αδειοδοτηθεί και βρίσκεται κοντά στην πόλη. Στο χώρο αυτό φιλοξενούνται κουτάβια έως 6 μηνών που προέκυψαν από αδέσποτα ζώα. Για το χώρο αυτό γίνονται άμεσα οι απαραίτητες ενέργειες για την αδειοδότησή του οι οποίες βρίσκονται στο στάδιο της υποβολής αιτήματος προέγκρισης στην αρμόδια κτηνιατρική αρχή.
Ωστόσο, για να αντιμετωπιστεί άμεσα το πρόβλημα του μεγάλου αριθμού αδέσποτων στην πόλη, ο Δήμος, τον περασμένο Οκτώβριο, δέχτηκε την πρόταση του φιλοζωικού σωματείου που δραστηριοποιείται στην πόλη μας, να περισυλλέξει και να απομακρύνει αφιλοκερδώς κάποια ζώα από την Κοινότητα Μεγαλόπολης προκειμένου να μειωθεί ο πληθυσμός τους. Περισσότερα από 50 ζώα που απομακρύνθηκαν από κοινόχρηστους χώρους, συντηρούνται με την εθελοντική εργασία των μελών του και άλλων εθελοντών και οδηγούνται σταδιακά σε κτηνιατρικό έλεγχο και στείρωση.
Το Νοέμβριο 2013, το Δ.Σ. του Δήμου Μεγαλόπολης, αποφάσισε να επιχορηγήσει το σωματείο αυτό με 4.000€ για την κάλυψη των διατροφικών αναγκών των ζώων αυτών. Όμως, η επιχορήγηση αυτή δεν έφτασε ποτέ στα ταμεία του σωματείου καθώς δεν εγκρίθηκε από την Επίτροπο με το αιτιολογικό ότι επιχορηγούνται μόνο πολιτιστικά και αθλητικά σωματεία και πρότεινε την εκτέλεση της προμήθειας αυτής με ανάθεση.
Τα ζώα αυτά που περισυλλέγησαν από τα μέλη του σωματείου, υποβάλλονται -όπως ακριβώς ορίζει ο νόμος- σε κτηνιατρικό έλεγχο, εμβολιασμό, στείρωση και ηλεκτρονική σήμανση, με απώτερο σκοπό α) τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας και β) τον έλεγχο των πληθυσμών τους. Στη συνέχεια, όπως ορίζεται από το νόμο 4039/12, τα ζώα αυτά πρέπει να επαναφέρονται στο φυσικό τους περιβάλλον, κρατώντας τα μακριά από σχολεία, νοσοκομεία, αρχαιολογικούς και αθλητικούς χώρους, δρόμους ταχείας κυκλοφορίας κλπ.
Η χωροθέτηση των σημείων επανένταξης των αδέσποτων ζώων είναι άλλο ένα δύσλυτο πρόβλημα, δεδομένου ότι η πόλη της Μεγαλόπολης είναι σχετικά μικρή σε έκταση, και οι αποστάσεις μεταξύ των κρίσιμων σημείων (σχολεία, νοσοκομεία κλπ.) είναι κι αυτές πολύ μικρές. Με την από κοινού ευθύνη και επίβλεψη του Δήμου και των συνεργαζόμενων φιλοζωικών σωματείων, εξετάζεται η δημιουργούνται σημείων παροχής τροφής και νερού σε χώρους ενδεχομένως στις παρυφές της πόλης, έτσι ώστε τα ζώα να παραμένουν σε αυτούς και να είναι δυνατός ο έλεγχός τους.
Όπως αναφέρεται ξεκάθαρα στο άρθρο 9. παρ. 3 του Ν. 4039/12 για την περισυλλογή των αδέσποτων ζώων συντροφιάς συγκροτούνται συνεργεία από άτομα κατάλληλα εκπαιδευμένα και έμπειρα στην αιχμαλωσία ζώων συντροφιάς (άρθο 9. παρ. 3 του Ν. 4039/12). Εξειδικευμένο τέτοιο προσωπικό δεν υπάρχει στο εργατικό δυναμικό του Δήμου.
Η μέχρι τώρα εμπειρία έχει δείξει πως τα πιο ήρεμα και φιλικά αδέσποτα ζώα μπορούν να περισυλλεγούν και από εθελοντές φιλόζωους. Παραμένει όμως άλυτο -τουλάχιστον προς το παρόν - το ζήτημα της περισυλλογής των επιθετικών και άρρωστων σκύλων. Η εργασία αυτή πρέπει να αντιμετωπιστεί με τη δέουσα σοβαρότητα από τη Δημοτική Αρχή καθώς δύναται να εκθέσει σε σοβαρό κίνδυνο τόσο τους εργαζομένους της όσο και τους πολίτες που θα θελήσουν με δική τους πρωτοβουλία να προσεγγίσουν ζώα με επιθετική συμπεριφορά.
Απευθυνόμενοι σε όλους τους Δημότες ιδιοκτήτες ή μη ζώων συντροφιάς λέμε:
 Το πρόβλημα των αδέσποτων ζώων συντροφιάς είναι οξύτατο στη Μεγαλόπολη όπως και σε όλη την επικράτεια,
 Το πρόβλημα αυτό θα αντιμετωπιστεί γρήγορα και αποτελεσματικά με τη προσπάθεια και συνέργεια όλων.
  Το πρόβλημα των αδέσποτων περιορίζεται με την ασφαλή ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινού και κυρίως των ιδιοκτητών ζώων συντροφιάς που εμπεριστατωμένα φαίνεται να είναι μία από τις αιτίες της ραγδαίας αύξησής τους, αφού σε πολλές περιπτώσεις αφήνουν αδέσποτα ζώα ιδιοκτησίας τους , λόγω αδυναμίας τους να τα φροντίσουν.
  Είμαστε πρόθυμοι να δεχθούμε τις προτάσεις όλων που θα μπορούσαν να είναι χρήσιμες τόσο στην αντιμετώπιση του προβλήματος, όσο και στο σεβασμό της ζωής κάθε έμβιου όντος.
Δεδομένης της έκτασης του προβλήματος στο Δήμο μας, έχει ξεκινήσει η σχετική μελέτη για την εξεύρεση λύσεων ώστε άμεσα να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες τόσο της φυσικής ύπαρξης αδέσποτων ζώων, όσο και της ασυνείδητης συμπεριφοράς ιδιοκτητών ζώων συντροφιάς.
ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ ΔΗΜΟΥ- ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ
Όπως αναφέρεται ξεκάθαρα στο άρθρο 9 του Ν. 4039/12, ο Δήμος ιδρύει και λειτουργεί καταφύγια αδέσποτων ζώων συντροφιάς, επιτρεπόμενης της συνεργασίας με φιλοζωικά σωματεία και ενώσεις ή και εθελοντές φιλόζωους. Ο τρόπος συνεργασίας του Δήμου με εθελοντές και συλλογικά όργανα για την αντιμετώπιση του προβλήματος περιγράφεται παρακάτω:
  1. Όταν περισυλλέγεται ένα αδέσποτο ζώο συντροφιάς, ο εθελοντής ζωόφιλος ή το σωματείο το δηλώνει άμεσα στο αρμόδιο τμήμα του Δήμου (τηλ 27913 60231) έτσι ώστε υπάλληλος του Δήμου να φωτογραφίσει και να καταγράψει το ζώο στο μητρώο εισερχόμενων αδέσποτων ζώων συντροφιάς του Δήμου.
  2. Ο εθελοντής, εφόσον το επιθυμεί, μπορεί να συνοδεύσει ο ίδιος το αδέσποτο ζώο συντροφιάς σε συμβεβλημένα κτηνιατρεία, για κλινική εξέταση, στείρωση, αποπαρασίτωση τοποθέτηση ηλεκτρονικής σήμανσης, κλπ. αφού πρώτα προμηθευτεί από το Δήμο παραπεμτικό σημείωμα - εντολή ισχύος 10 ημερών
  3. Κατά το διάστημα της αποθεραπείας του ζώου (η οποία διαρκεί περίπου μία εβδομάδα), ο εθελοντής ζωόφιλος εφόσον το επιθυμεί φροντίζει και φιλοξενεί το ζώο σε ιδιωτικό του χώρο. Ο Δήμος του εξασφαλίζει την αναγκαία διατροφή του καθώς και τα φάρμακά του .
  4. Μετά το πέρας της αποθεραπείας, ο εθελοντής ζωόφιλος οδηγεί το στειρωμένο ζώο στον κτηνίατρο για τον τελικό κτηνιατρικό έλεγχο και συνεννοείται με τη Δημοτική Αρχή για την παράδοσή του.
  5. Τα ζώα που στειρώνονται είτε υιοθετούνται είτε ελευθερώνονται στο φυσικό του περιβάλλον σε περιοχή που υποδεικνύεται από το Δήμο, σε περιοχές που ορίζονται από την κείμενη νομοθεσία (Ν. 4039/12)
  6. Ο κτηνιατρικός φάκελος του ζώου παραδίδεται στο αρμόδιο γραφείο του Δήμου με ευθύνη του κτηνιάτρου μετά το πέρας των εργασιών που του ανατέθηκαν ή άμεσα, εφόσον του ζητηθεί.
Η συνέργεια όλων μας είναι απαραίτητη για την επιτυχία των μέτρων περιορισμού του φαινομένου, την ασφαλή συμβίωση ανθρώπων-ζώων, την ειρηνική συμβίωση των ανθρώπων μεταξύ τους και βεβαίως την έγκαιρη και κατάλληλη προετοιμασία μας για το ενδεχόμενο εμφάνισης σοβαρότατων ζωοανθρωπονόσων.

Ο ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ΖΩΩΝ
ΚΛΟΥΚΙΝΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Χειροτονία Πρεσβυτέρου στην Ιερά Μητρόπολη Μεσσηνίας

Η ΠΑΡΡΗΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΜΑΡΤΗΜΑ;

Οι Μονάδες Ι & ΙΙ έκλεισαν… Είναι αργά για δάκρυα Στέλλα…