ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΒΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

Παναγιώτης Βαλασόπουλος: «το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, οδηγός για το μέλλον»


Τρίπολη, 24 Νοεμβρίου 2011

Σήμερα, που το έθνος μας βιώνει, μια πρωτοφανή οικονομική, ηθική, αλλά πρωτίστως κοινωνική κρίση, ο χώρος της παιδείας, όχι μόνο πρέπει να αποτελέσει τον ακρογωνιαίο λίθο για να μπορέσουμε να κάνουμε την απαραίτητη επανεκκίνηση, που τόσο έχουμε ανάγκη, αλλά είναι και η αναγκαία και ικανή συνθήκη. Με αυτά τα δεδομένα, θεωρώ την πρωτοβουλία, να συνεργαστεί η αιρετή περιφέρεια Πελοποννήσου, με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, αναμφισβήτητα, προς την σωστή κατεύθυνση. Πρέπει σήμερα, όσο ακόμα είναι καιρός, να δημιουργηθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις, ώστε το Πανεπιστήμιο να απελευθερώσει τις αναπτυξιακές δυνάμεις του, συνεισφέροντας με την τεχνογνωσία του, προς όφελος όλης της κοινωνίας.

Ένα από τα βασικά στοιχεία για να γίνει κάτι τέτοιο, πρέπει να είναι η σύνδεση του Πανεπιστημίου με την αγορά εργασίας και η κατάλληλη προετοιμασία των φοιτητών, σε πραγματικά προβλήματα και ανάγκες, κάνοντας το Πανεπιστήμιο «προθάλαμο» της ίδια της κοινωνίας και εισάγοντας τους μελλοντικούς επιστήμονες, στις πραγματικές ανάγκες της. Σε αυτή την κατεύθυνση η ιδιωτική χρηματοδότηση, μία πραγματικότητα σε όλα τα Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια, μπορεί να ξεκινήσει με αρωγό την Περιφέρεια. Αυτές τις ιδιωτικές επενδύσεις, που πολύ σύντομα θα είναι μία πραγματικότητα, θα πρέπει βέβαια να τις οριοθετήσουμε με τα σωστά κίνητρα και με τις σωστές κατευθύνσεις εμείς, που γνωρίζουμε την περιοχή που ζούμε και δραστηριοποιούμαστε επαγγελματικά, διαφορετικά είτε θα μας ξεπεράσουν, είτε θα γίνουν επικίνδυνες για τον δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της παιδείας μας. Αντίθετα η έγκαιρη συνεργασία σε αυτό τον τομέα, μπορεί να καταστήσει το Πανεπιστήμιο μας, πόλο έλξης για νέους επιστήμονες, αλλά και να δώσει την δυνατότητα στους αποφοίτους να συνδέονται πιο άμεσα και πιο εύκολα με την αγορά εργασίας, κάνοντας έτσι θετικά βήματα σε τέσσερις τομείς׃

- Οι νέοι επιστήμονες, να βρίσκουν πιο εύκολα θέσεις στην αγορά εργασίας, τονώνοντας την επιχειρηματικότητα, την ανάπτυξη και τις καινοτόμες δράσεις,

-το Πανεπιστήμιο συνδέεται άμεσα με την κοινωνία και τα προβλήματα της, επιτελώντας έναν ουσιαστικό ρόλο,

-οι επιχειρήσεις, βρίσκουν ειδικευμένο προσωπικό κοντά στον τόπο δραστηριοποίησης τους και επιπλέον

-μειώνεται η διαρροή νέων, ιδιαίτερα καταρτισμένων νέων, που τόσο έχει ανάγκη η περιφέρεια μας, καταπολεμώντας ,την ραγδαία γήρανση του πληθυσμού της Πελοποννήσου.

Η δημιουργία ακόμη μεταπτυχιακών προγραμμάτων που άπτονται της φυσιογνωμίας, αλλά και της επαγγελματικής ενασχόλησης των κατοίκων της Πελοποννήσου, όπως πχ τουριστικών επαγγελμάτων, περιβαλλοντικής διακυβέρνησης, βιώσιμης ανάπτυξης, αλλά και πολιτιστικής διαχείρισης είναι στοιχεία που πρέπει να συζητηθούν με το Πανεπιστήμιο μας, καθώς εκείνο γνωρίζει τι είδους μεταπτυχιακά, μπορούν να συμπεριληφθούν στα προγράμματα σπουδών του και αντίστοιχα οι θεσμικοί φορείς της Περιφέρειας Πελοποννήσου τις πραγματικές ανάγκες της αγοράς.

Το βέβαιο είναι πως η κατάσταση στη χώρα μας έχει φτάσει στο σημείο μηδέν. Οι διαρροές νέων ανθρώπων προς το εξωτερικό , σημείωσαν τον μήνα Σεπτέμβριο αριθμούς ρεκόρ, ενώ στον ημερήσιο τύπο, μορφή χιονοστιβάδας παίρνουν οι καταχωρήσεις για θέσεις εργασίας εκτός Ελλάδας, γυρίζοντας μας πίσω αρκετές δεκαετίες !

Αυτό πρέπει να μας προβληματίσει και να μεταφέρουμε αυτό τον προβληματισμό και στην κεντρική κυβέρνηση. Είμαστε προ των πυλών, ενός νέου μεταναστευτικού ρεύματος, που η Ελλάδα , έχει να ζήσει από την δεκαετία του 60. Πρέπει να πάρουμε αποφάσεις και πρέπει να τις πάρουμε τώρα. Διαφορετικά σε λίγα χρόνια-όχι πολλά- θα μιλάμε για μία Ελλάδα χωρίς Έλληνες, αφού οι παραγωγικές ηλικίες, τα δημιουργικά μυαλά, θα δημιουργούν κοινότητες μακριά από αυτή.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΔΗΜΟΣ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ - ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ 2012

Χειροτονία Πρεσβυτέρου στην Ιερά Μητρόπολη Μεσσηνίας

Η ΠΑΡΡΗΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΜΑΡΤΗΜΑ;