ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Η λήψη νομοθετικής πρωτοβουλίας για τη θέσπιση συγκεκριμένων κριτηρίων για τη σήμανση και τον χαρακτηρισμό των προϊόντων ως ελληνικά, ήταν το θέμα της Επίκαιρης Ερώτησης που κατέθεσε και συζητήθηκε στη Βουλή την προηγούμενη Δευτέρα, 26.09.2011, ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος.
Μέχρι σήμερα στην ελληνική νομοθεσία δεν υπάρχει νόμος που να καθορίζει ποια προϊόντα χαρακτηρίζονται ως "Ελληνικά Προϊόντα" και με ποιες προϋποθέσεις. Έτσι συμβαίνει το εξής παράδοξο: προϊόντα που εισάγονται από το εξωτερικό να θεωρούνται ελληνικά καθώς τους δίδεται η σήμανση barcode 520. Συχνό επίσης είναι και το φαινόμενο όπου ελληνικά προϊόντα φέρουν διαφορετικό barcode, επειδή τυγχάνει να χρησιμοποιούν διαφορετικό κώδικα- πρότυπο σήμανσης. Εξάλλου, η χρήση barcode δεν είναι υποχρεωτική από τις ελληνικές εταιρείες, τη χρησιμοποιούν όμως για λόγους logistics.
Κατά τη συζήτηση, ο κ. Ο. Κωνσταντινόπουλος τόνισε ότι: «από την ημέρα που ξεκίνησε αυτή η οικονομική κρίση και από την ημέρα που αναρωτηθήκαμε όλοι για το πώς θα μπορούσαμε να βοηθήσουμε την πατρίδα μας, μια πολύ μεγάλη ομάδα Ελλήνων, στήριξε την προσπάθεια για την αγορά ελληνικών προϊόντων. Μία μέρα έγινα αποδέκτης ενός πολύ όμορφου φυλλαδίου που έκαναν εθελοντικά κάποιοι άνθρωποι στην Πάτρα, όπου καλούσαν τους πολίτες της Ελλάδος να αγοράζουν ελληνικά προϊόντα. Έλεγαν τότε: Ποια είναι αυτά τα ελληνικά προϊόντα; Αυτά των οποίων ο κωδικός ξεκινά από 520 ή αναγράφουν «ελληνικό προϊόν». Άρχισα, όμως, μία έρευνα τότε, γιατί σιγά-σιγά έβλεπα ότι αυτά τα προϊόντα που είχαν τον κωδικό 520 δεν ήταν αποκλειστικά ούτε ελληνικά προϊόντα ούτε κατασκευάζονταν στην Ελλάδα. Πραγματικά τότε είδα ότι ελληνικά προϊόντα μπορεί να έχουν διαφορετικούς κωδικούς. Μάλιστα σε μια επικοινωνία που είχα με τον τότε Υφυπουργό κ. Ρόβλια, που είχε αναλάβει το θέμα, μου είπε ότι σύντομα θα είχαμε μια νομοθετική πρωτοβουλία. Σήμερα, κύριε Υπουργέ, πραγματικά, κατανοώντας και την κρισιμότητα των στιγμών, όμως παράλληλα μην μπορώντας να αφήνουμε να πηγαίνουν χαμένες τέτοιες προσπάθειες, θα ήθελα να σας ρωτήσω πού βρίσκεται αυτή η προσπάθεια. Τι προτίθεστε να κάνετε; Πότε θα την υλοποιήσουμε;»
Στην απάντησή του, ο αρμόδιος Υπουργός κ. Σωκράτης Ξυνίδης, παραδέχτηκε ότι υπάρχει πράγματι σχέδιο νόμου για το Σήμα Ελληνικών Προϊόντων και Υπηρεσιών, που στοχεύει στην εδραίωση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών και στο να υπάρχουν σαφείς ενδείξεις για την προέλευση των προϊόντων. Συνέχισε τονίζοντας ότι στο πλαίσιο αυτού του σχεδίου νόμου συστήνεται Επιτροπή Ελληνικού Σήματος, η οποία εκδίδει κανονισμούς απονομής ελληνικού σήματος και μέσα σε αυτό το πλαίσιο υπάρχει ένας ειδικός προσδιορισμός γι’ αυτά τα προϊόντα. Δηλαδή, στα μεν φυσικά προϊόντα έχει ως προϋπόθεση να έχουν παραχθεί ή καλλιεργηθεί στην επικράτειά μας, στα επεξεργασμένα φυσικά προϊόντα είτε η βασική πρώτη ύλη είτε ποσοστό μάζας των συστατικών της να έχει ως προέλευση την επικράτεια, στα δε λοιπά προϊόντα και στις υπηρεσίες μέρος του κόστους παραγωγής να έχει επιτευχθεί στην επικράτεια. Υπάρχουν, βεβαίως, και τα γενικά κριτήρια που αφορούν τις προδιαγραφές των διεθνών κοινοτικών και εθνικών νόμων για την προστασία και την ασφάλεια του καταναλωτή. Σε αυτό το σχέδιο νόμου προβλέπονται και οι αρμόδιοι φορείς για την απονομή αυτού του σήματος. Πιστεύουμε ότι βρίσκεται πλέον σε έναν καλό δρόμο, προκειμένου να βρεθεί εκείνη η μέση λύση που και θα μας δώσει την ευχέρεια να προστατεύσουμε το ελληνικό σήμα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται το σήμα των ελληνικών προϊόντων, αλλά και από την άλλη μεριά δεν θα βρισκόμαστε σε μια αντίφαση και σε μια αντίθεση με όσα προβλέπονται στους ευρωπαϊκούς κανονισμούς.»
Τελειώνοντας προσέθεσε ότι « προσπάθεια της Κυβέρνησης και του Υπουργείου είναι να καταφέρει να εκφράσει αυτήν την ανάγκη της ελληνικής κοινωνίας για κατανάλωση αξιόπιστων ελληνικών προϊόντων.


----------------------------------------------------------------------


ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ:             Τον Υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη
ΘΕΜΑ:             «Σήμανση και Προώθηση Ελληνικών προϊόντων »
Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή για το μέλλον της χώρας και η προσπάθεια για την έξοδο από την οικονομική κρίση θα πρέπει να είναι καθολική. Στο πλαίσιο αυτό, η ενίσχυση της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων μέσω της αύξησης των εξαγωγών, η αλλαγή του re-branding χώρας, σε συνδυασμό με την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου, μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο.
Είναι γνωστό ότι μέχρι σήμερα στην ελληνική νομοθεσία δεν υπάρχει νόμος που να καθορίζει ποια χαρακτηρίζονται ως "Ελληνικά Προϊόντα" και με ποιες προϋποθέσεις. Έτσι συμβαίνει το εξής παράδοξο: προϊόντα που εισάγονται από το εξωτερικό να θεωρούνται ελληνικά καθώς τους δίδεται η σήμανση barcode 520. Συχνό επίσης είναι και το φαινόμενο όπου ελληνικά προϊόντα φέρουν διαφορετικό barcode, επειδή τυγχάνει να χρησιμοποιούν διαφορετικό κώδικα- πρότυπο σήμανσης. Εξάλλου, η χρήση barcode δεν είναι υποχρεωτική από τις ελληνικές εταιρείες, τη χρησιμοποιούν όμως για λόγους logistics.
Επιπλέον, το σχέδιο Νόμου για το "Σήμα Ελληνικών Προϊόντων και Υπηρεσιών" το οποίο είχε τεθεί σε δημόσια διαβούλευση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή από το Υπουργείο Ανταγωνιστικότητας έως 27/6/2011 δεν αφορά τη σήμανση των προϊόντων (barcode).
Με δεδομένο ότι διαφαίνεται μια σαφής τάση των ελλήνων καταναλωτών για τη στήριξη των ελληνικών προϊόντων, είναι σημαντικό να υπάρχει σαφής ενημέρωση προς τους καταναλωτές αλλά, πριν από όλα, θα πρέπει να ξεκαθαρίσει το θεσμικό πλαίσιο σε εθνικό επίπεδο για το τι νοείται τελικά ως «ελληνικό προϊόν» και τι όχι.
ΚΑΤΟΠΙΝ ΤΩΝ ΑΝΩΤΕΡΩ,
ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ
1)    Υπάρχει στα άμεσα σχέδια του Υπουργείου  η λήψη νομοθετικής πρωτοβουλίας για τη θέσπιση συγκεκριμένων κριτηρίων για τη σήμανση και τον χαρακτηρισμό των προϊόντων ως ελληνικά;
Αθήνα, 16/9/2011
Ο ερωτών Βουλευτής
Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος


---------------------------------------------------------------------



ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΚΩΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, από τη μέρα που ξεκίνησε αυτή η οικονομική κρίση και από τη μέρα που ξανασκεφθήκαμε όλοι πώς θα μπορούσαμε να βοηθήσουμε την πατρίδα μας, μια πολύ μεγάλη ομάδα -η πλειοψηφία των Ελλήνων θα έλεγα- στήριξε την προσπάθεια, ώστε να αγοράσουμε ελληνικά προϊόντα.
Μία μέρα έγινα αποδέκτης ενός πολύ όμορφου φυλλαδίου που έκαναν εθελοντικά κάποιοι άνθρωποι στην Πάτρα, όπου καλούσαν τους πολίτες της Ελλάδος να αγοράζουμε ελληνικά προϊόντα. Έλεγαν τότε: Ποια είναι αυτά τα ελληνικά προϊόντα; Αυτά των ο οποίων ο κωδικός ξεκινά από 520 ή αναγράφουν «ελληνικό προϊόν».
Δεν θα ήθελα τώρα, βέβαια, να σας πω τι θετικά υπάρχουν, όταν αγοράζουμε ελληνικά προϊόντα. Άρχισα, όμως, μία έρευνα τότε, κύριε Υπουργέ, γιατί σιγά-σιγά έβλεπα ότι αυτά τα προϊόντα που είχαν τον κωδικό 520 δεν ήταν ούτε ελληνικά προϊόντα ούτε κατασκευάζονταν στην Ελλάδα. Πραγματικά τότε είδα ότι ελληνικά προϊόντα μπορεί να έχουν διαφορετικούς κωδικούς.
Μάλιστα σε μια επικοινωνία που είχα με τον τότε Υφυπουργό κ. Ρόβλια, που είχε αναλάβει το θέμα, μου είπε ότι προωθείται κάτι τέτοιο και ότι σύντομα θα είχαμε μια νομοθετική πρωτοβουλία.
Σήμερα, κύριε Υπουργέ, πραγματικά, κατανοώντας και την κρισιμότητα των στιγμών, όμως παράλληλα μην μπορώντας να αφήνουμε να πηγαίνουν χαμένες τέτοιες προσπάθειες, θα ήθελα να σας ρωτήσω πού βρίσκεται αυτή η προσπάθεια. Τι προτίθεστε να κάνετε; Πότε θα την υλοποιήσουμε;
Σας ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Παρακαλείται ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Σωκράτης Ξυνίδης να πάρει το λόγο.
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΞΥΝΙΔΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας): Σας ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
Αγαπητέ κύριε συνάδελφε, τόσο ως προς την ανάπτυξη και την τεκμηρίωση της ερώτησής σας όσο και ως προς τις διαπιστώσεις που κάνει, όπως κατατέθηκε εγγράφως δεν έχουμε να διαφωνήσουμε σε τίποτα.
Θέλω, λοιπόν, να σας ενημερώσω, σε συνέχεια αυτού που είχατε πει σε σχέση με την προσπάθεια που είχε ξεκινήσει επί ημερών του προκατόχου μου στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου κ. Ρόβλια ότι υπάρχει πράγματι σχέδιο νόμου για το Σήμα Ελληνικών Προϊόντων και Υπηρεσιών, που στοχεύει στην εδραίωση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών και στο να υπάρχουν σαφείς ενδείξεις για την προέλευση των προϊόντων.
Στο πλαίσιο αυτού του σχεδίου νόμου συστήνεται Επιτροπή Ελληνικού Σήματος, η οποία εκδίδει κανονισμούς απονομής ελληνικού σήματος και μέσα σε αυτό το πλαίσιο υπάρχει ένας ειδικός προσδιορισμός γι’ αυτά τα προϊόντα. Δηλαδή, στα μεν φυσικά προϊόντα έχει ως προϋπόθεση να έχουν παραχθεί ή καλλιεργηθεί στην επικράτειά μας, στα επεξεργασμένα φυσικά προϊόντα είτε η βασική πρώτη ύλη είτε ποσοστό μάζας των συστατικών της να έχει ως προέλευση την επικράτεια, στα δε λοιπά προϊόντα και στις υπηρεσίες μέρος του κόστους παραγωγής να έχει επιτευχθεί στην επικράτεια. Υπάρχουν, βεβαίως, και τα γενικά κριτήρια που αφορούν τις προδιαγραφές των διεθνών κοινοτικών και εθνικών νόμων για την προστασία και την ασφάλεια του καταναλωτή.
Τέλος, σε αυτό το σχέδιο νόμου προβλέπονται και οι αρμόδιοι φορείς για την απονομή αυτού του σήματος.
Η νομοθετική αυτή προσπάθεια τέθηκε προς δημόσια διαβούλευση και κατά παράταση αυτή η διαβούλευση λήγει στις 27 Σεπτεμβρίου του 2011. Δηλαδή, αυτήν τη στιγμή την οποία συζητάμε, είναι σε εξέλιξη. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέστειλε εμπεριστατωμένη γνώμη και παρατηρήσεις. Θεωρεί ότι το σχέδιο νόμου δεν μπορεί να δημιουργεί σύνδεσμο μεταξύ της ποιότητας και της προέλευσης του αγαθού. Στο βαθμό που η χρήση του ελληνικού σήματος μπορεί να προωθήσει την πώληση ελληνικών προϊόντων σε βάρος άλλων που δεν επωφελούνται από τη χρήση του, συνιστά μέτρο ισοδύναμο αποτελέσματος, το οποίο είναι ικανό να αποφέρει πραγματικό ή δυνητικό περιορισμό στο ενδοκοινοτικό εμπόριο και συνιστά αδικαιολόγητο εμπόδιο, σύμφωνα με το άρθρο 34 της Συνθήκης των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.
Εν πάση περιπτώσει, σ’ αυτήν την εμπεριστατωμένη γνώμη ήδη έχει υπογραφεί και αποστέλλεται η απάντηση της ελληνικής Κυβέρνησης και πιστεύουμε ότι βρίσκεται πλέον σε έναν καλό δρόμο, προκειμένου να βρεθεί εκείνη η μέση λύση που και θα μας δώσει την ευχέρεια να προστατεύσουμε το ελληνικό σήμα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται το σήμα των ελληνικών προϊόντων, αλλά και από την άλλη μεριά δεν θα βρισκόμαστε σε μια αντίφαση και σε μια αντίθεση με όσα προβλέπονται στους ευρωπαϊκούς κανονισμούς.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Ευχαριστούμε πολύ, κύριε Υπουργέ.
Ο κ. Οδυσσέας Κωσταντινόπουλος έχει το λόγο για τρία λεπτά.
ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΚΩΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, θέλω να σας πω –και βλέπω ότι βρίσκεται εδώ και ο πρώην Υπουργός ο κ. Ρόβλιας- …
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Εννοείτε ο πρώην Υφυπουργός Ανάπτυξης, γιατί είναι Υφυπουργός.
ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΚΩΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, με συγχωρείτε, κύριε Πρόεδρε.
Αυτό που είχαμε δεσμευθεί ήταν ότι αυτό το νομοσχέδιο θα κατατεθεί στο πρώτο τρίμηνο του 2011. Αυτή είναι η αλήθεια.
Βεβαίως, εγώ θέλω να σας ρωτήσω το εξής, για να μην μείνουμε στα τυπικά. Ποιες είναι οι δικές σας σκέψεις; Υπάρχει αυτό το κίνημα στην Ελλάδα μέσα σ’ αυτήν την κρίση, που θα φέρει πολλαπλά θετικά αποτελέσματα: μείωση των εισαγωγών, νέες θέσεις εργασίας, να μην χρειαζόμαστε να δανειστούμε για να αποφύγουμε τα δυσβάσταχτα επιτόκια, ακόμα προϋποθέσεις μείωσης των τιμών, αύξηση της απασχόλησης. Ποιο είναι αυτό το σχέδιο –όχι το μεσοπρόθεσμο, αλλά το βραχυπρόθεσμο- που στο επόμενο τρίμηνο-τετράμηνο εμείς θα το δώσουμε σ’ αυτούς τους ανθρώπους, που εθελοντικά στηρίζουν αυτήν την προσπάθεια και δεν ζητάνε ούτε χρήματα ούτε τίποτα άλλο, αλλά απλώς ζητάνε να τους δείξουμε ποιος είναι ο σωστός ο δρόμος;
Θα ήθελα σας παρακαλώ να μου πείτε συγκεκριμένα με ποιον τρόπο θα μπορέσουμε να βοηθήσουμε αυτό το μεγάλο καταναλωτικό κίνημα. Γιατί ξέρετε, δεν μπορούμε να το βοηθήσουμε από τη στιγμή που του λένε κωδικός 520. Απ’ όλες τις αναρτήσεις –μπορώ να σας δώσω το κίνημα πολιτών «Καταναλώνουμε ό,τι παράγουμε»- θα δείτε ότι αυτοί οι άνθρωποι δεν μπορούν να βοηθήσουν, γιατί δεν έχουν τα εργαλεία. Θα ήθελα να μου πείτε ποιο είναι το σχέδιο της Κυβέρνησης για το επόμενο τετράμηνο, ώστε να υλοποιηθεί αυτό και να μπορέσουμε να έχουμε όλα αυτά τα θετικά.
Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Ξυνίδης έχει το λόγο για να δευτερολογήσει.
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΞΥΝΙΔΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας): Κύριε συνάδελφε, κατ’ αρχάς ήθελα να πω γι’ αυτό το θέμα των barcodes ότι έχετε δίκιο. Δηλαδή, η σήμανση του «520» και «521» δεν σημαίνει απαραίτητα ότι το προϊόν το οποίο καταναλώνουμε είναι ελληνικό. Αυτό γιατί δεν υπάρχει κάποιος εξακρίβωσης φορέας διαπίστευσης, αλλά οι κωδικοί αυτοί και οι σημάνσεις γίνονται από ένα σωματείο με μέλη τις επιχειρήσεις χονδρεμπορίου και λιανεμπορίου, που ονομάζεται GS1 Association Greece, μέλος του Διεθνούς Οργανισμού GS1, που είναι και ο νόμιμος μοναδικός εξουσιοδοτημένος φορέας στην Ελλάδα για την έκδοση και διαχείριση των κωδικών barcodes.
Κατά συνέπεια έχετε δίκιο σ’ αυτό. Δεν σημαίνει ότι είναι κατ’ ανάγκη ελληνικής προέλευσης τα προϊόντα που φέρουν αυτόν τον κωδικό κι αυτό πρέπει να γίνει ξεκάθαρο και στους καταναλωτές.
Υπάρχουν και άλλοι συνδυασμένοι τρόποι με τους οποίους εμμέσως και χωρίς να ερχόμαστε σε σύγκρουση με κοινοτικούς κανόνες, προσπαθούμε να προστατεύσουμε τον Έλληνα καταναλωτή, ούτως ώστε να γνωρίζει και να επιλέγει την προέλευση του προϊόντος που καταναλώνει. Αυτό είχε γίνει με μία σειρά από αγορανομικές διατάξεις, όπως το άρθρο 30 της κωδικοποιημένης αγορανομικής διάταξης 7000/09 που επιβάλλει την υποχρέωση αναγραφής επί της συσκευασίας των τροφίμων του τόπου παραγωγής και προέλευσής τους. Το άρθρο 33 της ίδιας αγορανομικής διάταξης επιβάλλει την υποχρέωση να αναγράφεται στις συσκευασίες των γαλακτοκομικών προϊόντων η προέλευση της πρώτης ύλης, το γάλα. Στο πλαίσιο της διασφάλισης των παραγωγών οπωρολαχανικών έχουμε την τήρηση του βιβλίου ιχνηλασιμότητας. Και βεβαίως, αυτό συνοδεύεται και από μια αρκετά σημαντική προσπάθεια ελέγχων πάνω στην εφαρμογή αυτών των αγορανομικών διατάξεων.
Όσον αφορά την ουσία του ζητήματος, το οποίο θέσατε, να πω ότι είναι γεγονός ότι όλη αυτή η περίοδος της κρίσης έχει ευαισθητοποιήσει τους πολίτες. Τους έχει κάνει να αντιληφθούν ότι πλέον μόνο αν μπορέσουμε να στηρίξουμε τις ίδιες τις παραγωγικές μας μονάδες, θα μπορέσουμε πράγματι να κάνουμε ένα βήμα εξόδου από την κρίση, διότι η κατανάλωση εισαγόμενων προϊόντων το μόνο που επέφερε στη χώρα είναι αύξηση των ελλειμμάτων της. Υπάρχει αυτό ως σκέψη και ως ωριμότητα. Το ακούμε, το βλέπουμε. Επίσης, βλέπουμε την εμπιστοσύνη που δείχνουν στα ελληνικά προϊόντα ξένοι καταναλωτές από την αύξηση των εξαγωγών. Όλο αυτό συνθέτει ένα θετικό σήμα προς τα ελληνικά προϊόντα.
Θέλω να είναι σαφής η τοποθέτησή μου ότι όλη αυτή η προσπάθεια υποστήριξης των ελληνικών προϊόντων και των ελληνικών επιχειρήσεων, γίνεται πάντα μέσα στο πλαίσιο των κανόνων της κοινοτικής νομοθεσίας. Γιατί πέραν του ότι οφείλουμε να τη σεβόμαστε, αν ακολουθηθεί κάποιου άλλου είδους πρακτική, θα οδηγηθεί η χώρα μας σε βαριά πρόστιμα, που θα δημιουργήσουν μια δυσχερή κατάσταση.
Η προσπάθεια της Κυβέρνησης και του Υπουργείου είναι να καταφέρει να εκφράσει αυτήν την ανάγκη της ελληνικής κοινωνίας για κατανάλωση αξιόπιστων ελληνικών προϊόντων -και είναι αξιόπιστα τα ελληνικά προϊόντα- μέσα στο πλαίσιο των κανόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως γίνεται αυτήν την περίοδο σε πάρα πολλά επίπεδα, όλων των δεσμεύσεων της χώρας μας. Και σιγά-σιγά γίνεται αντιληπτό από τους εταίρους μας ότι στην Ελλάδα υπάρχουν κάποιες ιδιαίτερες συνθήκες που θέλουν μία ιδιαίτερη αντιμετώπιση, όπως είναι η τελευταία επιτυχής προσπάθεια που είχαμε, προκειμένου να μειώσουμε το ποσοστό της ελληνικής συμμετοχής στις συγχρηματοδοτούμενες επενδύσεις.
Αυτή είναι η συνολική προσπάθεια με ισορροπία ανάμεσα σε όλα αυτά που πρέπει να προασπίσουμε.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΔΗΜΟΣ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ - ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ 2012

Χειροτονία Πρεσβυτέρου στην Ιερά Μητρόπολη Μεσσηνίας

ΑΝΕΡΓΟΙ - ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΟΙ: ΠΟΙΟΙ ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ ΒΙΒΛΙΑΡΙΟ ΑΣΘΕΝΕΙΑ