ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΚΙΝΗΤΡΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ


Εκδήλωση για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας που διοργάνωσε ο Ευρωβουλευτής ΘΟΔΩΡΟΣ ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ

Οι προϋποθέσεις για την επιτυχή αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας συζητήθηκαν σε εκδήλωση που διοργάνωσε ο Ευρωβουλευτής της Ομάδας των Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη και υπεύθυνος Οικονομίας και Οικονομικών της Δημοκρατικής Συμμαχίας κ. Θόδωρος Σκυλακάκης. Στην εκδήλωση συμμετείχαν οι : Αριστοτέλης Καρυτινός (Γενικός Διευθυντής Ακίνητης Περιουσίας της Εθνικής Τράπεζας), Σοφία Φαλτσέτα (Διευθύντρια Διαχείρισης των Ελληνικών Τουριστικών Ακινήτων) και Γιάννης Παναγιωτίδης (Αντιπρόεδρος της Πρωτοβουλίας ΚΑΠΠΑ)
O κ. Αριστοτέλης Καρυτινός (Γενικός Διευθυντής Ακίνητης Περιουσίας της Εθνικής Τράπεζας και συντονιστής των τραπεζών που έχουν αναλάβει το project) ανέφερε ότι το project αυτό έχει ανατεθεί από το ελληνικό δημόσιο σε εννέα τράπεζες, οι οποίες, «θα οργανωθούν σε 2 consortia και θα τρέξουν το έργο από το Α έως το Ω. Θα αναλάβουν το ξεκαθάρισμα του καθεστώτος αυτών των ακινήτων, τη δημιουργία του data base…θα κάνουν όλες τις διαδικασίες των διαγωνισμών και εν τέλει όλα τα θεσμικά βήματα, ώστε μετά το μόνο που θα μείνει για τον επενδυτή θα είναι να πάρει τις άδειες από την Πολεοδομία».  Ο κ. Καρυτινός, αφού ανέλυσε τα δεδομένα και τις στρεβλώσεις της σημερινής αγοράς του real estate στην Ελλάδα (μικρές κατασκευαστικές που ασχολούνται με την αγορά κατοικίας, έλλειψη ενδιαφέροντος για γη που δεν έχει τουριστική ή μεγάλης κλίμακας εμπορική χρήση, κατάρρευση της αγοράς μικρών εμπορικών ακινήτων), εκτίμησε ότι η ελληνική αγορά ακινήτων θα αποκτήσει χαρακτηριστικά που δεν διέθετε ως τώρα, κατευθυνόμενη κυρίως προς ξένους επενδυτές. Αυτή, σύμφωνα με τον κ. Καρυτινό, είναι και η μεγαλύτερη πρόκληση, δεδομένων των σοβαρών προβλημάτων που έχει να αντιμετωπίσει ένας ξένος επενδυτής (θολό θεσμικό πλαίσιο, γραφειοκρατία, φορολογική αβεβαιότητα). Παράλληλα επισήμανε ορισμένες προϋποθέσεις που είναι απαραίτητες για την επιτυχία του προγράμματος, όπως η δημιουργία data base με τον ακριβή αριθμό των προς αξιοποίηση ακινήτων και με το ποιά ακριβώς είναι αυτά τα ακίνητα. Εκτίμησε μάλιστα ότι «από τα 100.000 περίπου ακίνητα του δημοσίου, περίπου το 1% (1000 ακίνητα) είναι αυτά που είναι πιθανό να αξιοποιηθούν» (ως πραγματικά αξιοποιήσιμα), εφόσον ένας μεγάλος αριθμός ακινήτων του δημοσίου είναι μη καταγεγραμμένα, καταπατημένα ή αμφίβολου νομικού καθεστώτος ή χρησιμότητας για μεγάλους επενδυτές. Συμφώνησε μάλιστα με την πρόταση του κ. Σκυλακάκη για διεύρυνση του χρονικού περιθωρίου του προγράμματος, ενός προγράμματος, που όπως επισήμανε «δεν έχει προηγούμενο-είναι πρωτοφανές σε επίπεδο υφηλίου, είναι ένα project που καμία χώρα δεν έχει αναλάβει ποτέ ως τώρα, σε τέτοια κλίμακα και σε τόσο μεγάλα μεγέθη. Γι’ αυτό και υπάρχουν πολλές παράμετροι που δεν γνωρίζουμε και δεν μπορούμε να ελέγξουμε». Ο κ. Καρυτινός τόνισε τη σημασία της αλλαγής του θεσμικού πλαισίου, που διευκολύνει πλέον τη fast track πολεοδόμηση, καθιστώντας τα ακίνητα πιο ελκυστικά, από επενδυτικής πλευράς και επιβεβαίωσε την έλλειψη μελέτης επιπτώσεων από την υλοποίηση του προγράμματος στην ελληνική αγορά ακινήτων. Κλείνοντας, σημείωσε ότι «κανένας δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να δώσει σαφή απάντηση για το τι ζήτηση υπάρχει για ελληνικά ακίνητα από το εξωτερικό και για τί είδους ακίνητα» 
Στην παρέμβασή της η κυρία Σοφία Φαλτσέτα (Διευθύντρια Διαχείρισης των Ελληνικών Τουριστικών Ακινήτων) ανάφερε ότι έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος εδώ και δέκα χρόνια, στη διάρκεια των οποίων έχει απαξιωθεί το χαρτοφυλάκιο των ακινήτων του ελληνικού δημοσίου. Όπως μάλιστα σημείωσε χαρακτηριστικά: «Η δημόσια περιουσία αιμορραγεί-χάνουμε ακίνητα», λόγω απαλλοτριώσεων και νέων δεδομένων, αρχαιολογικών και περιβαλλοντικών. Τόνισε ότι απαιτείται «συντόμευση των σχετικών διαδικασιών», προκειμένου να αποφεύγονται πολυετείς καθυστερήσεις στους διαγωνισμούς και την υλοποίηση των συμβάσεων. Τέλος, σύμφωνα με την κ. Φαλτσέτα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στα μεγάλα ακίνητα και ιδίως σε αυτά που θα δώσουν την ευκαιρία να κινηθούν οι περιφερειακές οικονομίες.

Στην παρέμβασή του ο κ. Γιάννης Παναγιωτίδης (Αντιπρόεδρος της Πρωτοβουλίας ΚΑΠΠΑ) τόνισε ότι η επίτευξη του στόχου των 35 δις είναι εξαιρετικά δύσκολη. Επισήμανε μάλιστα ότι τα κριτήρια της επιλογής των ακινήτων που έχουν εισφερθεί στο Ταμείο για την Αξιοποίηση της Περιουσίας του Δημοσίου δεν έχουν καταγραφεί ούτε υποστηριχθεί επαρκώς. Συμφώνησε με τον κ. Καρυτινό για τη σημασία των ακινήτων που προσφέρονται για συνδυασμένη τουριστική ανάπτυξη σε συγκεκριμένες περιοχές (λ.χ. Ρόδος) και σημείωσε τόσο τη σημασία της κοινωνικής συναίνεσης στο επίπεδο των τοπικών κοινωνιών όσο και τις αστοχίες που έχει προκαλέσει η έλλειψη διερεύνησης των προθέσεων και των προτεραιοτήτων των σημαντικών ξένων επενδυτών.
Ο κ. Σκυλακάκης, από την πλευρά του, τόνισε ότι το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων έχει τεράστιες δυνατότητες συμβολής στην προσπάθεια για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας και τη μείωση του δημόσιου χρέους, αντιμετωπίζει ωστόσο και σοβαρούς κινδύνους, κυρίως εξαιτίας του ασφυκτικού χρονοδιαγράμματος και των παράπλευρων επιπτώσεων του, οι οποίες δεν έχουν μελετηθεί καθόλου. Για το θέμα αυτό είπε χαρακτηριστικά: «στην Ευρωπαϊκή Ένωση κάνουμε impact assessment για ψύλλου πήδημα. Να κάνεις σε μια αγορά παρέμβαση 35 δις σε δύο χρόνια χωρίς να έχεις μελετήσει τις πιθανές επιπτώσεις στις τιμές, στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών, τη δυνατότητα απορρόφησης από τη διεθνή αγορά κ.λπ., μου φαίνεται αδιανόητο». Σύμφωνα, με τον κ. Σκυλακάκη, οι ελληνικές κυβερνήσεις θα κάνουν για τα επόμενα 10 χρόνια αποκρατικοποιήσεις, πωλώντας δημόσια περιουσία. Αυτό είναι αναπόφευκτο, δεδομένης της οικονομικής μας πραγματικότητας και των συμφωνιών που έχουμε συνάψει με τους δανειστές μας. Όπως σημείωσε μάλιστα: «αν δεν επιτυγχάνουμε τους στόχους των αποκρατικοποιήσεων, θα καλούμεθα να πληρώσουμε τη διαφορά με πρόσθετα μέτρα αντίστοιχου δημοσιονομικού αποτελέσματος. Το μεγαλύτερο κίνητρο για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας είναι η σωτηρία της χώρας». Απαραίτητες προϋποθέσεις για την επιτυχία του προγράμματος, σύμφωνα με τον κ. Σκυλακάκη είναι:
·       Να αποφύγουμε τη πώληση των μοναδικών αυτών περιουσιακών στοιχείων σε εξευτελιστικά χαμηλές τιμές
·       Να μην δημιουργηθούν ιδιωτικά μονοπώλια
·       Να μην τιναχθεί στον αέρα η ήδη συρρικνούμενη ελληνική αγορά ακινήτων, με την εισαγωγή τεράστιων εκτάσεων οικοδομήσιμης γης και πλημμυρίδας ακινήτων σε μία μόλις διετία.
Στο πλαίσιο αυτό μάλιστα, οι Ευρωπαίοι Φιλελεύθεροι, υιοθέτησαν πρόταση του κ. Σκυλακάκη και της Δημοκρατικής Συμμαχίας, σύμφωνα με την οποία χρειάζεται:
  • Επανασχεδιασμός του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων έτσι ώστε να επιμηκυνθεί από τα πέντε στα επτά χρόνια
  • Μέρος των εσόδων που θα προκύψουν (π.χ. 25%), να χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση ιδιωτικών επενδύσεων στην Ελλάδα.
  • Δημιουργία ενός ταμείου που θα εγγυηθεί τις ιδιωτικές επενδύσεις, ιδίως σε ό,τι αφορά τον "κίνδυνο χώρας" (country risk).
Σημαντική ήταν τέλος και η παρέμβαση του Προέδρου της ΠΟΜΙΔΑ κ. Σ. Παραδιά, ο οποίος σημείωσε ότι «η τύχη της δημόσιας περιουσίας δεν μπορεί να είναι ποτέ ανεξάρτητη από την τύχη που επιφυλάσσει η πολιτεία στην ιδιωτική ακίνητη περιουσία». Σήμερα, τόνισε ο κ. Παραδιάς, «καλούμαστε να αξιοποιήσουμε την ακίνητη περιουσία του δημοσίου, εν μέσω της φορολογικής κατεδάφισης της πραγματικής αξίας της ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας». Τόνισε μάλιστα ότι η νέα επιβάρυνση της ακίνητης περιουσίας με το τέλος που θα εισαχθεί στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, σε ορίζοντα τετραετίας, καθιστά στην πράξη αδύνατη την πληρωμή του προγενέστερου ΦΑΠ, «ο οποίος έχει σχεδιαστεί» ούτως ή άλλως «με τέτοιον τρόπο, ώστε να μην μπορεί ο ιδιοκτήτης ακινήτου να τον πληρώσει».

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΔΗΜΟΣ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ - ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ 2012

Χειροτονία Πρεσβυτέρου στην Ιερά Μητρόπολη Μεσσηνίας

Η ΠΑΡΡΗΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΜΑΡΤΗΜΑ;