ΟΙ ΦΥΛΑΚΕΣ ΣΤΗ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗ


Παρακολούθησα την συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Μεγαλόπολης την 17η/08/2011.Τελευταίο και σπουδαιότερο  θέμα της ημερήσιας διάταξης ήταν το θέμα  της διεκδίκησης των φυλακών.

Εισηγητής δεν υπήρξε. Το θέμα παρουσίασε ο πρόεδρος του ΔΣ .
Στην τοποθέτηση του ο Δήμαρχος τάχθηκε υπέρ της διεκδίκησης των φυλακών αλλά τόνισε ότι  οι σύμβουλοι της παράταξης του ήταν ελεύθεροι να ψηφίσουν κατά συνείδηση. Ομολογώ ότι παραξενεύτηκα με την όλη στάση του δημάρχου. Μου δόθηκε η εντύπωση ότι η τοποθέτηση του υπέρ των φυλακών δεν έγινε επειδή ο ίδιος πιστεύει στην χρησιμότητα τους αλλά επειδή δεν θέλησε να πάει κόντρα σε ένα πλειοψηφικό ρεύμα που είχε διαμορφωθεί  στους κόλπους της παράταξης του αλλά και στην τοπική κοινωνία.
Στις τοποθετήσεις τους οι δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας τάχθηκαν συντριπτικά υπέρ της διεκδίκησης των φυλακών . Οι λόγοι που επικαλεστήκαν;                                                                                        
Οι γνωστοί:
Τόνωση της αγοράς - καταπολέμηση της ανεργίας.
Το όλο σκηνικό απέπνεε μια εικόνα απόλυτης μιζέριας.
 Αμάν φέρτε μας τις φυλακές να σωθούμε!!!
Φυλακές ή θάνατος!!!
Κάποιοι είπαν ότι συναισθηματικά ήταν σαφώς ΚΑΤΑ των φυλακών αλλά η καταραμένη ανεργία  τους υποχρεώνει να ψηφίσουν ΥΠΕΡ.
Ο Πρόεδρος  του ΔΣ με φανερή αγωνία ήθελε να περάσει το μήνυμα ότι  η απόφαση υπέρ των φυλακών αποτελεί λαϊκή επιταγή κάτι που αποδείχτηκε, όπως υποστήριξε, κατά την διαβούλευση που είχε προηγηθεί. Μια διαβούλευση που ήταν στημένη στα μέτρα του. Ένα πάνελ εισηγητών σαφώς ευνοϊκά διακείμενο  υπέρ  των φυλακών.  Προς επιβεβαίωση των απόψεων του ανέφερε επιστολές φορέων και εκπροσώπων τοπικών κοινοτήτων που τάσσονταν υπέρ των φυλακών.
 Όλοι τους χαρακτήρισαν την δημιουργία  των φυλακών αναπτυξιακό έργο!                                                                                                                      Τι τα θέλετε;                                                                                                                                                                                               οι λέξεις χάσανε τελείως το νόημα τους! Με ποια λογική κ.κ. Σύμβουλοι η δημιουργία των φυλακών συνιστά αναπτυξιακό έργο;
Αυξάνει, μήπως, το εθνικό προϊόν; Αξιοποιεί πλουτοπαραγωγικούς πόρους; Βελτιώνει το μορφωτικό και πολιτιστικό επίπεδο του λαού;
Τίποτε από αυτά. Οι φυλακές αποτελούν ένα αναγκαίο κακό για την κοινωνία και δυστυχώς, έχουν καταστεί ένας χώρος αποθήκευσης ανθρώπων τους οποίους η πολιτεία αντιμετωπίζει σαν κοινωνικά απόβλητα. Όσο και να σοκάρει ο χαρακτηρισμός δεν παύει να περιγράφει την σκληρή πραγματικότητα.

Αν η εμφάνιση των Συμβούλων της συμπολίτευσης ήταν άσχημη  η εμφάνιση αυτών, της αντιπολίτευσης ήταν κυριολεκτικά εξωφρενική.
Ο Κώστας ο Παγανός ακολούθησε την τακτική του Πόντιου Πιλάτου επιλέγοντας δια του λευκού, την μη θέση.
Ο Τσιριγώτης υπεραμύνθηκε των δικών του επιλογών όταν, εν κρυπτώ, είχε ζητήσει από την πολιτεία το 2003 να γίνουν φυλακές στην Μεγαλόπολη και ότι σήμερα δικαιώνεται. Ο Μιχόπουλος με μια οργισμένη τοποθέτηση έδινε την εντύπωση ότι είναι κατά των φυλακών επισημαίνοντας ότι η τοπική  κοινωνία  δεν κερδίζει τίποτε από αυτή την ιστορία όπως δεν κέρδισε τίποτε μέχρι σήμερα από την δημιουργία της 5ης Μονάδας της ΔΕΗ, που είναι ασύγκριτα μεγαλύτερη επένδυση και ότι δεν θα τονωθεί η τοπική αγορά από την προμήθεια ειδών για τις φυλακές  και δεν θα υπάρξουν προσλήψεις προσωπικού με κριτήριο την εντοπιότητα.  Όταν ο πρόεδρος του ΔΣ του παρουσίασε έγγραφό του, υπό την ιδιότητα του ως Δήμαρχος Γόρτυνος, με το οποίο ζητούσε δημιουργία φυλακών στην περιοχή της Καρύταινας  τότε απάντησε ότι ήταν και είναι υπέρ των φυλακών και τους άφησε όλους «Κάγκελο».
Ενώ λοιπόν είχε διαμορφωθεί μια ισχυρή πλειοψηφία υπέρ της διεκδίκησης  των φυλακών όταν ήλθε η ώρα της ψηφοφορίας συνέβησαν απίστευτα γεγονότα.
Ο Δήμαρχος πρότεινε να παρθεί απόφαση υπέρ  της διεκδίκησης
Τέσσερις σύμβουλοι της πλειοψηφίας με τεκμηριωμένες απόψεις στάθηκαν κόντρα στο ρεύμα, τάχθηκαν κατά της διεκδίκησης και έσωσαν, κατά γνώμη μου, την αξιοπρέπεια του σώματος.
Ο κ. Τσιριγώτης πρότεινε την διενέργεια δημοψηφίσματος στο Δήμο, τονίζοντας ότι η παράταξη του θα προπαγανδίσει υπέρ των φυλακών. Πρότεινε μάλιστα να συμμετάσχουν μόνο οι μόνιμοι κάτοικοι του λεκανοπεδίου και όχι οι ετεροδημότες επιμένοντας στο διαχωρισμό σε ντόπιους και Αθηναίους όπως έκανε και στα χρόνια της Δημαρχίας του. Ίσως πιστεύει ότι τους «ντόπιους» μπορεί να τους επηρεάσει και να τους ελέγξει  ευκολότερα.
Με την πρόταση Τσιριγώτη τάχθηκε χωρίς καμία επιφύλαξη και ο κ. Φουσέκης μεγαλώνοντας την και την απορία των ανυποψίαστων παρευρισκομένων και επιβεβαιώνοντας  την συμπόρευση των δύο ανδρών που είχε διαπιστωθεί και στην συζήτηση για το θέμα των πυρόπληκτων.
Προς τι λοιπόν αυτή η ετερόκλητη συμμαχία;    
Μήπως ενώνουν τις δυνάμεις τους για την αντιμετώπιση  κοινών προβλημάτων που ανάγονται στην περίοδο της Δημαρχίας των;
Αν προσπαθήσει κάποιος να ανιχνεύσει τους λόγους  που οδήγησαν Τσιριγώτη και Φουσέκη στην πρόταση για δημοψήφισμα θα διαπιστώσει ότι τους οδήγησε η λογική του παραλόγου.
Γιατί είναι παράλογο να επιχειρείς να οδηγήσεις τον τόπο σου σε μια πολυήμερη περιπέτεια  όπου όλα θα περιστρέφονται γύρω από το δημοψήφισμα και θα νεκρώσουν όλες οι δραστηριότητες του δήμου!
Είναι παράλογο να επιλέγεις, ως παράταξη το «ΝΑΙ» στις φυλακές, να έχεις πειθαναγκάσει τους ψηφοφόρους να τηρήσουν μια στάση ανοχής δημιουργώντας ψεύτικες προσδοκίες και να θέλεις στο τέλος να τους φορτώσεις και την ευθύνη της επιλογής σου!
Είναι παράλογο να προκαλέσεις στο δήμο σου μια τεράστια σπατάλη χρημάτων και ανθρώπινων πόρων δεδομένης της κακής οικονομικής κατάστασης της χώρας.
Είναι παράλογο να ζητάς να γίνει δημοψήφισμα χωρίς προηγούμενα να έχεις ερευνήσει το νόμιμο και το υλοποιήσιμο της πρότασης σου!
Σε τι λοιπόν αποσκοπούσε η πρόταση των Τσιριγώτη - Φουσέκη;
Τους έπιασαν μήπως ξαφνικά οι δημοκρατικές ευαισθησίες;
Τότε γιατί δεν πρότειναν «δημοψήφισμα» και μεταξύ των βαρυποινιτών που πρόκειται που πρόκειται να μεταφερθούν  στις νέες φυλακές;  Άλλωστε αυτοί είναι οι πλέον  ενδιαφερόμενοι.
Μοναδικός τους σκοπός ήταν να εκθέσουν την δημοτική αρχή.
Να οδηγήσουν τα πράγματα σε παρατεταμένη ένταση προκειμένου να αποκομίσουν πολιτικά οφέλη.
Το παιχνιδάκι τους ωστόσο δεν  τους βγήκε και γι’ αυτό στην επόμενη συνεδρίαση του ΔΣ  στις 18/08/2011 άλλαξαν ρότα.
Σε αγαστή πάντα συνεργασία πρότειναν να εκδοθεί ψήφισμα υπέρ των φυλακών και όχι απόφαση.
Ο Δήμαρχος παρέμεινε στην αρχική του θέση και ζήτησε να εκδοθεί απόφαση υπέρ των φυλακών χωρίς ωστόσο η πρόταση του να συγκεντρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία αφού οι διαφωνούντες επέμειναν στην αρνητική τους θέση.
Αποτέλεσμα: Καμία πρόταση δεν συγκέντρωσε την απόλυτη πλειοψηφία και η εκκρεμότητα παρέμεινε.
Ποιόν ευνοεί αυτή η εξέλιξη; Κανέναν απολύτως!
Ούτε τον Δήμαρχο και την παράταξη του  που επέδειξε σύγχυση και αναποφασιστικότητα.
Ούτε τους Τσιριγώτη, Φουσέκη των οποίων ο λαϊκισμός και η δημαγωγία αποκαλύφθηκαν σε όλο τους το μεγαλείο.
Πολύ περισσότερο δεν ευνοεί τον τόπο και τους κατοίκους του.
Ο τόπος έχει ανάγκη από μια αποφασιστική  δημοτική αρχή  που θα εμπνέει και θα κατευθύνει το λαό. Που δεν θα υπολογίζει το πολιτικό κόστος και δεν θα αποφασίζει ανάλογα με την  επικρατούσα άποψη της κοινής γνώμης  όπως αυτή διαμορφώνεται από ασυνείδητους λαϊκιστές και δημαγωγούς.
Από μια δημοτική αρχή που θα αγωνίζεται δυναμικά για να μην υποστεί ο τόπος  και άλλη υποβάθμιση οποιασδήποτε μορφής.
Από μια δημοτική αρχή  που θα ιεραρχήσει και θα υλοποιήσει τα αναπτυξιακά έργα που έχουν εξαγγελθεί και θα αναζητήσει νέους τρόπους ανάπτυξης.
Δεν πρέπει να συνεχιστεί αυτό που συμβαίνει  επί έναν και πλέον  μήνα, όπου όλη η τοπική κοινωνία ασχολείται με τις φυλακές. Ούτως ή άλλως οι πιθανότητες να έλθουν στον τόπο μας ήταν και παραμένουν ελάχιστες.
         Αίμων

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΔΗΜΟΣ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ - ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ 2012

Χειροτονία Πρεσβυτέρου στην Ιερά Μητρόπολη Μεσσηνίας

Η ΠΑΡΡΗΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΜΑΡΤΗΜΑ;