ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΕΡΓΩΝ


Προγράμματα των 500-600 ευρώ για απορρόφηση πάνω από 600.000 ανέργων

Μέτρα για την αντιμετώπιση της ανεργίας ύψους σε πρώτη φάση 2,7 δις ευρώ που μπορούν να διευρυνθούν στα 3,9 δις ευρώ και ωφελούμενους συνολικά από 600.000 έως 900.000 , τίθενται σε εφαρμογή από τις 15 Σεπτεμβρίου το νωρίτερο, σύμφωνα με όσα προανήγγειλε στην ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης. Επίσης, από 1η Οκτωβρίου τίθενται σε εφαρμογή τα νέα ενιαία προγράμματα κατάρτισης για εργαζομένους και ανέργους, με επιλογή του φορέα κατάρτισης από τον ίδιο τον ενδιαφερόμενο.
Στην σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό την Προεδρία του Πρωθυπουργού, καθορίστηκαν οι βασικές προτεραιότητες με στόχο την αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος της ανεργίας, λέει η κυβέρνηση.
Τα δύο κόμματα της Αριστεράς, ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ καταδικάζουν με δριμύτητα τα προγράμματα, διότι όπως υποστηρίζουν, θα προσφέρουν εξευτελιστικές αμοιβές σε ανέργους (500-6000 ευρώ), θα χρηματοδοτήσουν τους μεγάλους ομίλους για φτηνό προσωπικό  και στόχο έχουν την πλήρη καταστρατήγηση των Συλλογικών συμβάσεων Εργασίας. Ο ΛΑΟΣ, θεωρεί επικίνδυνα τα νέα προγράμματα διότι δημιουργούν νέες γενιές συμβασιούχων και ο η ΔΗΜΑΡ, δεν τα καταδικάζει αλλά τα χαρακτηρίζει «ασπιρίνη» στην διογκούμενη ανεργία.
Τι προβλέπεται για τα προγράμματα
Τι ακριβώς ανακοίνωσε στην κυβερνητική επιτροπή ο κ. Κουτρουμάνης:

« Προγράμματα διατήρησης θέσεων εργασίας, ενίσχυσης της απασχόλησης και κατάρτισης:
Οι πόροι που μπορούν να διατεθούν για την ανεργία από τις αρχές Σεπτεμβρίου 2011 και μέχρι 31/8/2012, ανέρχονται σε πρώτη φάση σε 2,7 δις ευρώ και μπορούν να διευρυνθούν στα 3,9 δις ευρώ μέσα από την αναμόρφωση και τον επανασχεδιασμό των προγραμμάτων.
Οι ωφελούμενοι για το σύνολο των προγραμμάτων ξεκινούν από τα 600.000 άτομα στην πρώτη φάση και με τον επανασχεδιασμό θα φθάσουν τα 900.000 άτομα.
Το 50% των προγραμμάτων αφορά διατήρηση θέσεων εργασίας, το 25% κατάρτιση και το 25% απασχόληση ανέργων.
Οι πόροι προέρχονται κατά 55% από ΕΣΠΑ και 45% από εθνικούς πόρους.

Με βάση το 
χρονοδιάγραμμα:
Από σήμερα και μέχρι 15 Σεπτεμβρίου:
-Συστήνεται κοινή ομάδα εμπειρογνωμόνων από όλα τα συναρμόδια Υπουργεία για συντονισμό, διαχείριση και έλεγχο όλων των προγραμμάτων.
-Καταγράφονται όλα τα προγράμματα που βρίσκονται σε εξέλιξη και όσα ακόμα σχεδιαστούν και αναρτώνται σε κοινή ιστοσελίδα, για όλα τα Υπουργεία, έτσι ώστε να υπάρχει εύκολη πρόσβαση για την ενημέρωση κάθε ενδιαφερόμενου.
-Αρχίζει η υλοποίηση των προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας σε όλες τις περιφέρειες της χώρας για 55.000 ανέργους, με απόλυτη διαφάνεια και αντικειμενικά κριτήρια επιλογής.
-Τίθεται σε λειτουργία συμβουλευτικό κέντρο (call center) με 30 γραμμές, προκειμένου ο κάθε ενδιαφερόμενος να μπορεί να αντλήσει πληροφόρηση έγκυρη και να βοηθηθεί στις επιλογές του.
Από 1η Οκτωβρίου τίθενται σε εφαρμογή τα νέα ενιαία προγράμματα κατάρτισης για εργαζομένους και ανέργους με το σύστημα voucher. Ο κάθε άνεργος αλλά και ο εργαζόμενος θα μπορεί να επιλέξει ο ίδιος το αντικείμενο και τον Φορέα κατάρτισης. Οι Φορείς κατάρτισης μπορεί να είναι πιστοποιημένα ΙΕΚ, ΚΕΚ, σχολές ΟΑΕΔ, Κέντρο Ελευθέρων Σπουδών, ΤΕΙ, ΑΕΙ, κλπ.

Επιπλέον σύμφωνα με τον προγραμματισμό:
-Αρχές Σεπτεμβρίου ψηφίζεται από την Βουλή το νέο πλαίσιο για την Κοινωνική Οικονομία και επιχειρηματικότητα και ξεκινάει άμεσα η υλοποίηση του, με προϋπολογισμό ύψους αρχικά 60 εκ. ευρώ από το ΕΣΠΑ και επιπλέον 40 εκ. ευρώ στη συνέχεια.
-Στον ίδιο νόμο για την Κοινωνική Οικονομία, ψηφίζεται η ρύθμιση για τις αναπτυξιακές συμπράξεις που αποτελούν τη βάση για την έναρξη των Τοπικών Προγραμμάτων στήριξης της Απασχόλησης (ΤΟΠΣΑ) με προϋπολογισμό 190 εκ. ευρώ. Η υλοποίηση των συγκεκριμένων προγραμμάτων προσδιορίζεται για το τέλος του 2011, αρχές του 2012.
-Τέλος, επιταχύνονται όλα τα προγράμματα του ΟΑΕΔ (30) και εμπλουτίζονται από αρχές Σεπτεμβρίου με οκτώ (8) νέα προγράμματα, μεταξύ των οποίων είναι, το 
πρόγραμμα «Επιταγή επανένταξης» απασχόληση 5.000 ανέργων ηλικίας 55-64 ετών σε επιχειρήσεις τοπικής αυτοδιοίκησης, πρόσληψη 5.000 ανέργων πτυχιούχων ηλικίας μέχρι 35 ετών, κατάρτιση εργαζομένων για την διαρθρωτική προσαρμογή επιχειρήσεων, επιμήκυνση τουριστικής περιόδου, κλπ. Μέχρι το τέλος Αυγούστου θα υπάρξουν αναλυτικά στοιχεία για κάθε πρόγραμμα νέο ή παλαιό που βρίσκεται σε εξέλιξη για τον ακριβή προϋπολογισμό και τον αριθμό ωφελουμένων από την υλοποίηση κάθε προγράμματος».

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΔΗΜΟΣ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ - ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ 2012

Χειροτονία Πρεσβυτέρου στην Ιερά Μητρόπολη Μεσσηνίας

Η ΠΑΡΡΗΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΜΑΡΤΗΜΑ;