ΜΙΣΟ - ΜΙΣΟ ΤΟ ΛΙΓΝΙΤΟΣΗΜΟ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ


Με τις ψήφους της πλειοψηφίας του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου, εγκρίθηκε η εισήγηση του Αντιπεριφερειάρχη Βαγγέλη Γιαννακούρα για τον λιγνιτικό πόρο.
Η εισήγηση του Βαγγέλη Γιαννακούρα ήταν να παραμείνει η διαχείριση αυτού του πόρου κατά 50% στο Δήμο Μεγαλόπολης και κατά 50% στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.
Η πρόταση της παράταξης Δράκου, όπως διατυπώθηκε από τον Παναγιώτη Βαλασόπουλο, ήταν να μην κλείσει το θέμα αυτό στην παρούσα συνεδρίαση, αλλά να γίνει διαβούλευση με το Δήμο και τους τοπικούς φορεί του λεκανοπεδίου της Μεγαλόπολης. Στόχος αυτής της πρότασης είναι να βρεθεί μία λύση για την προοπτική του τόπου.
Η πρόταση Γόντικα και Πετράκου ήταν να εγκριθεί το άρθρο 7 της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου που «προτείνει την απόδοση του Τέλους απευθείας στους Ενεργειακούς Δήμους, όπου λειτουργούν οι Λιγνιτικοί Σταθμοί Παραγωγής Ηλεκτρικού Ρεύματος και δραστηριοποιείται η ΔΕΗ Α.Ε., καθώς και τη διάθεση του Τέλους με ευθύνη των Δημοτικών Συμβουλίων, χωρίς Επιτροπές και εκπροσώπους άλλων αναρμόδιων φορέων, για την υλοποίηση δράσεων που καλύπτουν τις πραγματικές ανάγκες των τοπικών κοινωνιών, για την ισόρροπη ανάπτυξη της περιοχής, όπως ισχύει για τα Πετρελαιοειδή και τις ήπιες μορφές ενέργειας.»
Ο Λάμπρος Μπούκλης είπε ότι είναι αδιανόητο μέχρι σήμερα να μην έχει γίνει μία μελέτη θνησιμότητας, προσθέτοντας ότι το πρόβλημα δεν αφορά μόνο τη Μεγαλόπολη, αφορά και τη Βόρεια Λακωνία, αλλά γενικότερα είπε ότι είναι ένα πρόβλημα όλη της Περιφέρειας Πελοποννήσου..  
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης σε τοποθέτησή του ο Περιφερειάρχης κ. Π. Τατούλης αποκάλεσε τον Δήμαρχο Μεγαλόπολης «ανισόρροπο», προκαλώντας την έντονη αντίδραση των παρευρισκομένων Δημοτικών Συμβούλων και πολιτών της Μεγαλόπολης. Επίσης προκλητικές ήταν και ορισμένες τοποθετήσεις Περιφερειακών Συμβούλων της πλειοψηφίας που μιλούσαν για ρύπανση των όμορων Νομών Λακωνίας και Μεσσηνίας, αφήνοντας σαφή υπονοούμενα για διάθεση του ΕΑΠ στην περιοχή τους.

Με ομόφωνη απόφασή του, το Δημοτικό Συμβούλιο Μεγαλόπολης καταγγέλλει την όποια προσπάθεια και μεθόδευση επιχειρεί η Περιφέρεια Πελοποννήσου για την οικειοποίηση της διαχείρισης του Τέλους Ανάπτυξης Βιομηχανικών Περιοχών σε βάρος της πληττόμενης περιοχής του Λεκανοπεδίου Μεγαλόπολης, καταστρατηγώντας το πνεύμα του θεσμοθετημένου υπέρ των πληττόμενων περιοχών Τέλους.
Καλεί τον κ. Περιφερειάρχη Πελοποννήσου και τον κ. Αντιπεριφερειάρχη της Περιφερειακής Ενότητας Αρκαδίας να αποσύρουν την άδικη για την περιοχή του Λεκανοπεδίου Μεγαλόπολης πρότασή τους, επί της προτεινόμενης Υπουργικής Απόφασης του ΥΠΕΚΑ, περί κατανομής και διάθεσης του Τέλους Ανάπτυξης Βιομηχανικών Περιοχών, ως αντίθετη με το πνεύμα του νόμου, αντιαναπτυξιακή,
σκόπιμη και αντικοινωνική, η οποία καταδικάζει κάθε μορφή ανάπτυξης της περιοχής μας και εξασφάλισης της προοπτικής για τη συντήρηση του βιοτικού επιπέδου και την ποιότητα της ζωής των πολιτών, ενόψει της σταδιακής ύφεσης των δραστηριοτήτων της ΔΕΗ Α.Ε. και της μεταλιγνιτικής εν γένει περιόδου.
Καλεί το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου και όλες τις παρατάξεις, που το εκπροσωπούν, να μην λάβουν την προτεινόμενη κατάφορα άδικη και καταδικαστική απόφαση για την περιοχή του Λεκανοπεδίου Μεγαλόπολης, καθότι καμία από τις θεσμοθετημένες υπέρ των Περιφερειακών Αρχών αρμοδιότητες εμπίπτει ειδικά στα
πλαίσια των αναπτυξιακών σκοπών και στόχων του θεσμοθετημένου Πόρου, που αναμφισβήτητα είναι η ανάπτυξη των πληττόμενων περιοχών, η προστασία του περιβάλλοντος, η εξασφάλιση της προοπτικής για τη συντήρηση του βιοτικού επιπέδου και την ποιότητα της ζωής των πολιτών, κατά την περίοδο σταδιακής ύφεσης των δραστηριοτήτων της ΔΕΗ ΑΕ.
Καλεί τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους του Νομού μας, τον αρμόδιο Υπουργό και Υφυπουργό του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, να στηρίξουν το δίκαιο αίτημά μας, λαμβάνοντας υπόψη την πρόταση του Δημοτικού Συμβουλίου, σύμφωνα με την αριθμ. 179/2011 απόφασή του, ενόψει της νέας διοικητικής μεταρρύθμισης του Ν. 3852/2010 «Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης - Πρόγραμμα Καλλικράτης» και της προτεινόμενης Υπουργικής Απόφασης του ΥΠΕΚΑ, περί τροποποίησης της αριθμ. Δ5/ΗΛ/Β/Φ.5.179/456/οικ.575/9.01.2008 (ΦΕΚ 12/Β/2008) Υπουργικής Απόφασης, περί κατανομής και διάθεσης του θεσμοθετημένου Τέλους υπέρ των πληττόμενων από τη λειτουργία των Λιγνιτικών Σταθμών.
Καλεί, όλους τους κατοίκους του Λεκανοπεδίου, τους Συλλόγους, τους Φορείς και τις Συνδικαλιστικές Οργανώσεις σε καθολική κινητοποίηση για δυναμικούς και συνεχείς αγώνες, των οποίων η οργάνωση, ο τρόπος και η μορφή, θα καθορίζονται από την πορεία των εξελίξεων.
Δηλώνει ότι, θα παραστεί σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Μεγαλόπολης και όλοι οι Πρόεδροι και Εκπρόσωποι των Τοπικών Κοινοτήτων του Δήμου Μεγαλόπολης, στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και συγκεκριμένα στην αίθουσα συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου τη Δευτέρα, κατά τη συνεδρίαση της 4ης Ιουλίου 2011, προκειμένου να αναπτύξει τις θέσεις του και να ζητήσει δυναμικά την αποτροπή της λήψης της καταδικαστικής για την περιοχή του Λεκανοπεδίου Μεγαλόπολης απόφασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου.
Εμμένει στην αριθμ. 179/2011 απόφασή του, με την οποία προτείνει την απόδοση του Τέλους απευθείας στους Ενεργειακούς Δήμους, όπου λειτουργούν οι Λιγνιτικοί Σταθμοί Παραγωγής Ηλεκτρικού Ρεύματος και δραστηριοποιείται η ΔΕΗ ΑΕ, καθώς και τη διάθεση του Τέλους με ευθύνη των Δημοτικών Συμβουλίων, χωρίς Επιτροπές και εκπροσώπους άλλων αναρμοδίων φορέων, για την υλοποίηση δράσεων που καλύπτουν τις πραγματικές ανάγκες των τοπικών κοινωνιών, για την ισόρροπη ανάπτυξη της περιοχής, όπως ισχύει για τα Πετρελαιοειδή και τις ήπιες μορφές ενέργειας.
Δηλώνει ότι, δεν πρόκειται να δεχτεί την όποια αντίθετη με το πνεύμα του θεσμοθετημένου Τέλους Υπουργική Απόφαση, καθότι η μη σωστή αξιοποίηση του Πόρου θα καταδικάσει την περιοχή του Λεκανοπεδίου και αν χρειασθεί θα διενεργήσει δημοψήφισμα σε όλη την περιοχή του Δήμου Μεγαλόπολης.
9. Δηλώνει προς κάθε κατεύθυνση ότι, είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τα δίκαια της περιοχής μας με κάθε νόμιμο μέσο και τίμημα και δεν διαπραγματευόμαστε το μέλλον του τόπου μας.
Η απόφαση αυτή θα κοινοποιηθεί στο Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, στους Βουλευτές του Νομού και στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Είμαι ένας από αυτούς που ψήφισαν τον Τατούλη για Περιφερειάρχη (ελέω Γιαννακούρα) και τον κ.Μπούρα για Δήμαρχο.
Για τον κ.Μπούρα εξακολουθώ να πιστεύω ότι έιναι ένας έντιμος, συνεπής και ανιδιοτελής υπηρέτης του τόπου του.
Για τον Τατούλη έχω να πω ότι αν θέλει πραγματικά να μάθει ποιός είναι άνισόροπος ας κοιταχτεί στον καθρέπτη. Βρίζοντας τον κ Μπούρα έβρισε και πρόσβαλε όλους τους πολίτες του Δήμου Μεγαλόπολης
Ο Βαγγέλης ο Γιαννακούρας αποδείχτηκε κατώτερος των περιστάσεων και υπέγραψε μόνος του την πολιτική του καταδίκη.
Το υπουργείο ελπίζω να πράξει το αυτονόητο.
Για κάθε ενδεχόμενο απαιτείται συνεχής επαγρύπνηση.-

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΔΗΜΟΣ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ - ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ 2012

Χειροτονία Πρεσβυτέρου στην Ιερά Μητρόπολη Μεσσηνίας

Η ΠΑΡΡΗΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΜΑΡΤΗΜΑ;