ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΛΥΚΟΣΟΥΡΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ κ. Π. ΜΠΟΥΡΑ


Στις  26/03/2011 πραγματοποιήθηκε  συνάντηση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Συλλόγων Λυκόσουρας με τον  Δήμαρχο Μεγαλόπολης κ. Π. Μπούρα. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε μετά από πρωτοβουλία του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης στο Γραφείο του κ. Δημάρχου, όπου εκτός από τον ίδιο, συμμετείχαν η Αντιδήμαρχος κα Ειρήνη Λύγουρη και οι Λυκοσουρείς Δημοτικοί Σύμβουλοι  κ.κ. Γαλάνη Δέσποινα, Κούτσουρας Νικόλαος και Σμυρνής Θεόδωρος. Την συζήτηση άνοιξε ο Σύμβουλος της Ένωσης κ. Σπύρος Αποστολόπουλος, ο οποίος συνεχάρη εκ μέρους της Ένωσης τον κ. Δήμαρχο και του ευχήθηκε υγεία και δύναμη για να ανταποκριθεί στις  αυξημένες απαιτήσεις  του ρόλου του, ως Δημάρχου του Καλλικρατικού Δήμου Μεγαλόπολης.

Απαντώντας ο κ. Δήμαρχος, ευχαρίστησε τον Πρόεδρο και τα μέλη της Ένωσης για την πρωτοβουλία τους και τόνισε ότι, η συνάντηση αυτή γίνεται με κάποια καθυστέρηση,  που οφείλεται στις αυξημένες υποχρεώσεις του ιδίου, οι οποίες δεν του επέτρεψαν να παραβρεθεί στις τελευταίες εκδηλώσεις της Ένωσης και συλλόγων-μελών της. Τόνισε την ανάγκη για στενή συνεργασία του Δήμου με τους μαζικούς φορείς,  για την επίλυση των προβλημάτων που απασχολούν την περιοχή και την ορθολογική  διαχείριση των περιορισμένων διαθέσιμων πόρων. Τόνισε επίσης ότι, παρά τα μεγάλα προβλήματα που δημιουργεί η άσχημη οικονομική συγκυρία  και οι αυξημένες τοκοχρεολυτικές υποχρεώσεις που αντιμετωπίζει ο Δήμος, έχουν προγραμματιστεί και θα πραγματοποιηθούν σύντομα έργα ύδρευσης και αποχέτευσης σε επτά χωριά του Δήμου, μεταξύ των οποίων και το αποχετευτικό δίκτυο στο χωριό Ίσαρι. Αναφέρθηκε στην ανάγκη για την ολοκλήρωση της κατασκευής του νέου Δημαρχιακού Μεγάρου και την πρόθεση του Μεγάλου Ευεργέτη κ. Μαρτίνου, για την συνέχιση της χρηματοδότησης του έργου.

Στην συνέχεια, το λόγο πήρε ο Πρόεδρος της Ένωσης κ. Κυριάκος Καραγιάννης,  ο οποίος επισήμανε τις έντονες ανησυχίες της Ένωσης για τo  μέλλον της περιοχής.
 Δήλωσε κατανόηση για τις δυσχέρειες που υπάρχουν, συνεπεία της οικονομικής κρίσης αλλά τόνισε ότι, υπάρχουν προβλήματα στα οποία απαιτείται η άμεση και καταλυτική παρέμβαση του Δήμου για εξεύρεση λύσεων, χωρίς  να απαιτούνται οικονομικές θυσίες. Σαν χαρακτηριστικές περιπτώσεις ανέφερε:
1.   Τον έλεγχο για σύννομη δραστηριότητα της ΔΕΗ  στην περιοχή και το οριστικό κλείσιμο των ρυπογόνων  μονάδων I και II.
 2.   Την έρευνα για τις συνέπειες που θα προκαλέσει η δημιουργία του Κέντρου Υπερυψηλής Τάσης (ΚΥΤ),  της ΔΕΗ.

3.   Την διαρκή επαγρύπνηση και απόκρουση κάθε σκέψης και ενέργειας για δημιουργία  ΧΥΤΑ και ΧΔΒΑ στην περιοχή.

4.   Τον έλεγχο των κτηνοτρόφων που διατηρούν μεγάλα κοπάδια  αιγοπροβάτων αλλά και βοοειδών, τα οποία κινούνται  ανεξέλεγκτα και προκαλούν ζημιές σε  καλλιέργειες και ρυπαίνουν δημόσιους χώρους (δρόμους πλατείες, νεκροταφεία).

Επίσης, μερικοί από τους κτηνοτρόφους επιδεικνύουν απαράδεκτη  συμπεριφορά απέναντι στους κατοίκους των χωριών, που εκδηλώνεται  με ύβρεις, απειλές και ενίοτε με βιαιοπραγίες. Υπάρχουν ακόμη ενδείξεις ότι, συνδέονται και με άλλες κακουργηματικές πράξεις. Δήλωσε ότι, η Ένωση είναι υπέρ της ανάπτυξης της κτηνοτροφίας, αλλά απαιτεί σεβασμό στους  νόμους, στους κανόνες υγιεινής  και στο περιβάλλον.
5.   Την δημιουργία των προϋποθέσεων και των υποδομών για εύκολη και αξιόπιστη πρόσβαση στο διαδίκτυο, για όλα τα χωριά της περιοχής.

6.   Πρότεινε τα έργα που πρόκειται να γίνουν στο μέλλον από το Δήμο, να έχουν σαφή και λεπτομερή περιγραφή των τεχνικών τους προδιαγραφών και να ληφθεί μέριμνα, για την επισταμένη παρακολούθηση κατά την εκτέλεση τους, για την τήρηση των προδιαγραφών αυτών. Τόνισε μάλιστα ότι, η Ένωση μας διαθέτει στελέχη με αντίστοιχη επιστημονική γνώση και εμπειρία, τα οποία πρόθυμα θα μπορούσαν να συνδράμουν αδαπάνως, τις υπηρεσίες του Δήμου σε αυτή την προσπάθεια.

Αναφέρθηκε επίσης, στην  εγκατάσταση νέας Θερμικής Μονάδας της ΔΕΗ με καύσιμο ύλη το Φυσικό Αέριο και τόνισε ότι, η Μονάδα αυτή θα λειτουργήσει με μικρό αριθμό πολύ εξειδικευμένου προσωπικού και γι’ αυτό τον λόγο δεν θα συνεισφέρει στην απορρόφηση εργατικού δυναμικού της Μεγαλόπολης, επισήμανε ότι η Μονάδα αυτή
πρέπει να τροφοδοτηθεί από τον αγωγό Φυσικού Αερίου και όχι από Διυλιστήριο Αποθήκευσης Υγροποιημένου αερίου σε θέση πλησίον του Τριποτάμου, διότι έτσι θα δημιουργηθούν οικονομικά συμφέροντα που θα καθυστερήσουν ή και ακόμη θα ματαιώσουν για χρόνια την κατασκευή του Αγωγού Φυσικού Αερίου, πράγμα που θα επηρεάσει την πιθανή προοπτική Ανάπτυξης του Λεκανοπεδίου Μεγαλόπολης με την διέλευση του Αγωγού Φυσικού Αερίου.
 Επίσης τόνισε ότι, και η Μονάδα αυτή  θα προκαλεί ρύπανση αλλά - το σπουδαιότερο - θα απαιτεί μεγάλες ποσότητες υδάτινων πόρων και πρότεινε να διεκδικήσει ο Δήμος καταβολή τέλους από την ΔΕΗ, για την κατανάλωση των  πόρων αυτών. Καθώς επίσης ότι, θα πρέπει να ασκηθεί πίεση για την έναρξη κατασκευής του Αγωγού Φυσικού Αερίου, στους αρμόδιους φορείς.
 Ο κ. Δήμαρχος απάντησε ότι, ο ίδιος και το Δημοτικό Συμβούλιο είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι σε θέματα περιβάλλοντος, καθότι κατοικούν μόνιμα στην περιοχή και είναι οι πρώτοι που υφίστανται τις συνέπειες.
 Τόνισε την ανάγκη να παραμείνει ενεργειακό κέντρο η περιοχή και ότι η ρύπανση από την μονάδα φυσικού αερίου είναι σημαντικά μικρότερη από αυτή των λιγνιτικών μονάδων. Όσον αφορά τις Μονάδες I και II δήλωσε ότι, θα λειτουργήσουν μόνο για το υπόλοιπο του χρόνου που έχει ανακοινωθεί και ότι θα ήταν εφικτό το άμεσο και οριστικό τους κλείσιμο τους, αν είχε προχωρήσει η εγκατάσταση του Φωτοβολταϊκού Πάρκου, το οποίο υπονόμευσαν κάποιοι τοπικοί παράγοντες, για μικροπολιτικούς λόγους.
 Όσον αφορά την κατανάλωση υδάτινων πόρων, προωθείται η κατασκευή του φράγματος στην Κομπόνα,  από το οποίο  θα προκύψει ταμιευτήρας χωρητικότητας 50.000.000 κυβικών μέτρων, θα δημιουργηθεί  ένας σημαντικός υγροβιότοπος και θα  υπάρξουν συνθήκες και προϋποθέσεις, για ήπια τουριστική ανάπτυξη στην περιοχή.

Για το θέμα του ΚΥΤ θα προκληθεί δημόσια συζήτηση, με αντικείμενο τις επιπτώσεις που θα προκληθούν από την λειτουργία του.  Η κατασκευή του Παλαιοντολογικού Μουσείου είναι σε καλό δρόμο, υπάρχουν εξασφαλισμένοι πόροι από το ΕΑΠ και προχωρούν οι  διαδικασίες για την απαλλοτρίωση του χώρου.

Τόνισε ότι, τα έργα που θα γίνουν θα επιλεγούν με ιδιαίτερη προσοχή και αντικειμενική αξιολόγηση. Οι πόροι που θα διατεθούν, έχουν άμεση σχέση με την εξέλιξη της διεκδίκησης αυξημένου ποσοστού ΕΑΠ.  Ποσοστό από το ΕΑΠ ωστόσο διεκδικεί  και η περιφέρεια Πελοποννήσου. Εξέφρασε την άποψη ότι, ο Δήμος θα πρέπει να διαχειρίζεται το σύνολο του ΕΑΠ, γιατί η περιοχή του Δήμου είναι αυτή που υφίσταται αποκλειστικά τις αρνητικές επιπτώσεις από τις δραστηριότητες  της ΔΕΗ.
 Για τον σκοπό αυτό, έχει δημιουργηθεί ένα συντονιστικό όργανο από  πέντε Ενεργειακούς Δήμους (Μεγαλόπολης, Κοζάνης, Πτολεμαΐδας, Αμυνταίου και Φλώρινας)  με στόχο, την αποτελεσματικότερη διεκδίκηση αυξημένου ποσοστού, αλλά και την αποκλειστική διαχείριση του ΕΑΠ από τους Ενεργειακούς Δήμους. Στην συνέχεια αναφέρθηκε στο ζωηρό ενδιαφέρον του Δήμου για την προώθηση του Παράσιου Πάρκου Πολιτιστικής Κληρονομιάς  και έθεσε ως απαραίτητη προϋπόθεση, την δημιουργία φορέα υλοποίησης. Χαρακτήρισε μεγάλο λάθος το γεγονός ότι, η οικονομία της περιοχής στηρίχτηκε αποκλειστικά στην δραστηριότητα της ΔΕΗ και τόνισε την ανάγκη, το λάθος αυτό να μην συνεχιστεί. Γι’ αυτό απαιτείται
η εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για την ανάπτυξη της περιοχής, με την συμμετοχή όλων των φορέων.
 Απαντώντας σε ερωτήσεις Συμβούλων της Ένωσης σε θέματα όπως, η πυροπροστασία και η ασύδοτη δράση των κυνηγών στην περιοχή είπε ότι, θα δοθεί ιδιαίτερο βάρος στην πρόληψη των πυρκαγιών, με χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας, αλλά και στην καταστολή με οργάνωση και εκπαίδευση ομάδων εθελοντών. Για την παραβατική συμπεριφορά των κυνηγών είπε ότι, είναι δέκτης πολλών παραπόνων από κατοίκους της περιοχής, αλλά αυτό το πρόβλημα είναι από την φύση του δύσκολο να αντιμετωπιστεί με παρέμβαση του Δήμου ή άλλης αρχής. Θα πρέπει ωστόσο να ευαισθητοποιηθούν οι ίδιοι οι κυνηγοί, μέσω των Συλλογικών τους Οργάνων.
 Ζήτησε μικρή πίστωση χρόνου, προκειμένου ο Δήμος να λειτουργήσει σε κανονικούς ρυθμούς, επειδή βρισκόμαστε σε μεταβατικό στάδιο, εν όψει της εφαρμογής του προγράμματος «Καλλικράτης».
 Τελειώνοντας, εξέφρασε την αισιοδοξία του για το μέλλον και ευχήθηκε, όπως η παρούσα συνάντηση να αποτελέσει την απαρχή για ενεργό συμμετοχή της Ένωσης και των συλλόγων μελών της, για το καλό του τόπου.
Με την ολοκλήρωση της συνάντησης, ο Πρόεδρος της Ένωσης κ. Κυριάκος Καραγιάννης υπέβαλε στον Δήμαρχο κ. Π. Μπούρα, φυλλάδιο θεμάτων με Αιτήματα-Προβλήματα και Αναπτυξιακές Προτάσεις από τους Συλλόγους-Μέλη της, για την περιοχή της Λυκόσουρας και γενικότερα του Λεκανοπεδίου Μεγαλόπολης, με την ελπίδα ότι θα αξιολογηθούν θετικά από τον Δήμο Μεγαλόπολης.

                                                                                        Εκ του Διοικητικού Συμβουλίου

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΔΗΜΟΣ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ - ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ 2012

Χειροτονία Πρεσβυτέρου στην Ιερά Μητρόπολη Μεσσηνίας

Η ΠΑΡΡΗΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΜΑΡΤΗΜΑ;