ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ


Τρίπολη 18.4.2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Η Αρκαδία αποτελεί κοιτίδα πολιτισμού με πλούσια πολιτιστική κληρονομιά και μνημειακό απόθεμα, που μπορούν να αποτελέσουν μοχλό τουριστικής ανάπτυξης όχι μόνο για το Νομό αλλά και όλη την Περιφέρεια Πελοποννήσου.
Μετά τις εκλογές του 2009, παρά τις οικονομικές δυσκολίες, ξεκίνησε μια συστηματική προσπάθεια ιεράρχησης των αναγκών και των έργων από το Υπουργείο Πολιτισμού προκειμένου να καλυφθεί ο χαμένος χρόνος, αφού σύμφωνα με ενημέρωση του Υπουργείου καμιά μελέτη δεν είχε περάσει έως τότε από το ΚΑΣ.
Η αξιοποίηση και η ανάδειξη του πολιτιστικού πλούτου αποτελεί σημαντική παράμετρο για την ανάπτυξη στο Νομό Αρκαδίας. Σε αυτό το πλαίσιο, μετά την συνεδρίαση της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής Νομού Αρκαδίας, παρουσία του Πρωθυπουργού τον Ιούνιο 2010, ζήτησα με επιστολή μου προς τον Υπουργό Πολιτισμού ενημέρωση σχετικά με τις δράσεις του Υπουργείου στην Αρκαδία (βλ. σχετικά  http://www.odysseasnet.gr/?p=784).  Η ενημέρωση και προώθηση των θεμάτων πολιτισμού και τουρισμού στην Πελοπόννησο καθώς και η εξέλιξη των έργων στην Αρκαδία ειδικότερα ήταν και το αντικείμενο της συνάντησης που είχα με την ηγεσία του Υπουργείου στις 24 Μαρτίου 2011, μαζί με συναδέλφους Βουλευτές και στελέχη  του ΠΑΣΟΚ της Περιφέρειας Πελοποννήσου
Στη σημερινή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε πριν τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, η ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού μάς ενημέρωσε για τα ακόλουθα:
1. Σχετικά με το έργο ανάδειξης της Έπαυλης του Ηρώδου Αττικού στη Λουκού Κυνουρίας, εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ την 28η Ιουνίου 2010 και η απόφαση αυτεπιστασίας από το ΥΠΠΟΤ υπεγράφη στις 29 Σεπτεμβρίου 2010 και το έργο θα συνεχιστεί κανονικά, αφού διευθετήθηκαν και τα τελευταία ζητήματα που είχαν προκύψει.
2. Όσον αφορά στην επανέκθεση του  Αρχαιολογικό Μουσείο Τεγέας, το κτίριο του οποίου αναβαθμίστηκε στο πλαίσιο του Γ’ ΚΠΣ και παραδόθηκε στη ΛΘ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων στις αρχές του 2010, σύμφωνα με την ενημέρωση, τη Μ.Τετάρτη, στις 20 Απριλίου του 2010, θα συζητηθεί στο Συμβούλιο Μουσείων η οριστική μουσειολογική-μουσειογραφική μελέτη για την επανέκθεση που εκπονήθηκε από τη ΛΘ’ ΕΠΚΑ Αρκαδίας με τη συνδρομή της Διεύθυνσης Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του ΥΠ.ΠΟ.Τ. και θα δρομολογηθούν οι απαραίτητες διαδικασίες, όπως ζητήθηκε από το Γενικό Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου-Δυτικής Ελλάδος-Ιουνίου, κο. Τάσο Αποστολόπουλο, ώστε να ενταχθεί οριστικά το έργο στο ΕΣΠΑ.
3. Σχετικά με τα επίσης ενταγμένα στο ΕΣΠΑ από το πρώτο εξάμηνο του 2010 έργα για την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου Μαντινείας (ΠΕΠ 500.000 €) και του αρχαιολογικού χώρου Ορχομενού Δ. Λεβιδίου (ΠΕΠ 500.000 €) η χρηματοδότησή τους ξεκίνησε στις αρχές Απριλίου.
4. Αναφορικά με τη αποκατάσταση του Ι.Ν. Αγίου Νικολάου στην Καρύταινα (ΠΕΠ 300.000 €, εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ το Δεκέμβρη του 2010) καθώς και τη συντήρηση τοιχογραφιών Ι.Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου στην Παλαιά Επισκοπή Τεγέας (ΠΕΠ 230.000 €, εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ το Δεκέμβρη 2010), η ροή της χρηματοδότησης των έργων θα ξεκινήσει άμεσα.
5. Αναφορικά με το Αρχαίο Θέατρο Μεγαλόπολης, το Ταμείο Διαχείρισης Πιστώσεων για την Εκτέλεση Αρχαιολογικών Έργων προετοιμάζει το «σχέδιο» σύμβασης Πολιτιστικής Χορηγίας για την αποκατάσταση του θεάτρου, βάσει του υπογραφέντος μνημονίου, ώστε στη συνέχεια να ξεκινήσουν οι προσλήψεις του απαραίτητου προσωπικού για την έναρξη του έργου. Πρόσφατα δε, η ΛΘ’ ΕΠΚΑ απέστειλε για έλεγχο τo «σχέδιο» Σύμβασης Πολιτιστικής Χορηγίας στην Κεντρική Υπηρεσία τoυ ΥΠΠΟΤ για τους λοιπούς αρχαιολογικούς χώρους Μεγαλόπολης και Κυπαρισσίων που ομοίως επιχορηγούνται από τη ΔΕΗ. Επίσης για τον ίδιο λόγο ο Δήμος Μεγαλόπολης έχει προχωρήσει σε χορηγία 500.000 € Μετά την ολοκλήρωση της παραπάνω διαδικασίας, το έργο αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές του καλοκαιριού.
6. Σε ο,τι αφορά στο Αρχαιολογικό Μουσείο Άστρους, σύμφωνα με ενημέρωση από το Υπουργείο έχει εγκριθεί με Υπουργική απόφαση η μελέτη άρσης της ετοιμορροποίας του κτηρίου που υπέστη ζημίες και έκλεισε  μετά το σεισμό του 2008. Παράλληλα, ο Δήμος  Β. Κυνουρίας ενέκρινε πρόσφατα τη διάθεση κονδυλίου στις αρμόδιες Υπηρεσίες του ΥΠΠΟΤ για την εφαρμογή αυτής της μελέτης και θα ακολουθήσει η υπογραφή Προγραμματικής Σύμβασης  μεταξύ Δήμου – ΛΘ ΕΠΚΑ – 25ης ΕΒΑ. 
Παράλληλα κατά τη διάρκεια της επίσκεψης έγινε  συνάντηση μεταξύ εκπροσώπων των Σπηλαίων Κάψια και συνεργατών του Υπουργού Πολιτισμού και ορίστηκε συνάντηση αμέσως μετά το Πάσχα στην Αθήνα, παρουσία εκπροσώπων του ΕΟΤ και της ΕΡΤ για την ανάδειξη των Σπηλαίων και της ευρύτερης περιοχής.
Τέλος, σχετικά με το ζήτημα της ενεργοποίησης της Υπηρεσίας Νεότερων Μνημείων της Τρίπολης και της απόδοσης σε αυτή αρμοδιότητας για την έγκριση μελετών σε όλη την Περιφέρεια Πελοποννήσου (Επίκαιρη Ερώτηση 631/12.04.2010), που θα συμβάλλει στην ανάπτυξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας (ανέγερση κατοικιών- ξενοδοχειακών μονάδων) και στην επιτάχυνση της διαδικασίας έγκρισης αδειών, όπως ενημέρωσε η κα Μενδώνη, τοποθετήθηκε διευθυντής και πρόκειται στους επόμενους δύο μήνες να επιλεγεί τμηματάρχης για την έναρξη της λειτουργίας της εν λόγω Υπηρεσίας.
Όλα τα παραπάνω είναι αποτέλεσμα πολυετούς και συλλογικής προσπάθειας για να γίνει το σχέδιο πράξη, καθώς και για τη στήριξη των μελλοντικών πρωτοβουλιών (μελέτες που έχουν κατατεθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες και πρέπει να γίνει ιεράρχησή τους ώστε να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ)για δράσεις και έργα που θα αναλάβουν οι εμπλεκόμενοι φορείς για την ανάπτυξη του τόπου μας. 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΔΗΜΟΣ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ - ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ 2012

Χειροτονία Πρεσβυτέρου στην Ιερά Μητρόπολη Μεσσηνίας

Η ΠΑΡΡΗΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΜΑΡΤΗΜΑ;