ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ


ΝΑ ΜΠΟΫΚΟΤΑΡΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Παρέμβαση των Οικολόγων Πράσινων στο ευρωκοινοβούλιο, για να μη γινόμαστε εν αγνοία μας καταναλωτές της
Το θέμα των εισαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας από πυρηνικά εργοστάσια άλλων χωρών φέρνουν στο ευρωκοινοβούλιο οι Οικολόγοι Πράσινοι, με ερώτηση του ευρωβουλευτή τους Μιχάλη Τρεμόπουλου.
Ο τερματισμός των εισαγωγών ενέργειας από χώρες με πυρηνικά εργοστάσια, αποτελεί πάγιο αίτημα του ελληνικού αντιπυρηνικού κινήματος. Η απορρόφηση της πλεονάζουσας ενέργειας από ένα πυρηνικό εργοστάσιο, ιδιαίτερα σε ώρες που η ζήτηση είναι χαμηλή, έχει μεγάλη σημασία για την ομαλή και συνεχή λειτουργία του και την αποφυγή αυξομειώσεων στην ισχύ που έχουν μεγάλο οικονομικό κόστος και παρουσιάζουν σοβαρά τεχνικά προβλήματα. Για το λόγο αυτό, τα πυρηνικά εργοστάσια φροντίζουν να εξάγεται η ενέργεια αυτή σε άλλες χώρες, ακόμη και σε πολύ  χαμηλές τιμές, τις ώρες που τα ηλεκτρικά δίκτυα της χώρας τους αδυνατούν να την απορροφήσουν. Με τον τρόπο αυτό, όμως, χώρες όπως η Ελλάδα καταλήγουν να επιδοτούν την πυρηνική βιομηχανία άλλων χωρών, κάνοντας τελικά ελκυστικότερη τη συνέχιση λειτουργίας των αντιδραστήρων τους ή και την κατασκευή νέων.
Η απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην Ε.Ε. έχει περιπλέξει τα πράγματα, καθώς στην Ελλάδα η ΔΕΗ δεν είναι πια ο αποκλειστικός εισαγωγέας, ενώ κάθε χώρα μπορεί να μεταπωλεί και ενέργεια που εισάγει από αλλού. Όλα αυτά επιτρέπουν στην πυρηνική ενέργεια να «σβήνει τα ίχνη της» και να παρακάμπτει ενδεχόμενες απαγορεύσεις, που έτσι κι αλλιώς κανείς δεν είχε μέχρι τώρα την πολιτική βούληση να θεσπίσει.
Στην ερώτησή του ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων αναφέρεται στα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται με την πυρηνική καταστροφή στη Φουκουσίμα και επισημαίνει το μεγάλο αριθμό πολιτών σε όλη την Ευρώπη που θα ήθελαν να μην καταναλώνουν ενέργεια από πυρηνικά εργοστάσια. Ζητάει από την Κομισιόν να επιβάλει και στην πυρηνική ενέργεια «εγγυήσεις προέλευσης», ώστε να μη μπορεί να σβήνει τα ίχνη της, και ρωτά αν το σημερινό πλαίσιο παρέχει τη δυνατότητα σε χώρες, περιφέρειες και εταιρίες ηλεκτρισμού να αποκλείουν την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας από πυρηνικά.
«Το Κοζλοντούι θα είχε πιθανότατα κλείσει προ πολλού, αν η ΔΕΗ είχε σταματήσει να αγοράζει ρεύμα από τη Βουλγαρία, όπως απαιτούσε από την εποχή του Τσερνομπίλ το αντιπυρηνικό κίνημα», δήλωσε ο Μιχάλης Τρεμόπουλος. «Οι πολίτες έχουν δικαίωμα να ξέρουν από πού προέρχεται το ρεύμα που καταναλώνουν, ώστε τα χρήματά τους να μην καταλήγουν σε εγκαταστάσεις που θα απειλήσουν τη ζωή και την υγεία τους. Παράλληλα, λοιπόν, με τις διεκδικήσεις για άμεσο κλείσιμο των πιο επικίνδυνων αντιδραστήρων, ματαίωση όλων των νέων μονάδων και χρονοδιάγραμμα για ολική απαλλαγή από τα πυρηνικά, τίθεται και το θέμα της δυνατότητας να μη γινόμαστε εν αγνοία μας καταναλωτές της πυρηνικής ενέργειας. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, χρειάζεται να διασφαλιστούν στοιχειώδεις δυνατότητες διαφάνειας και επιλογής. Σε εθνικό επίπεδο, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας οφείλει να χαράξει άμεσα μια πολιτική μηδενικών εισαγωγών από πυρηνικά και να αναζητήσει τους τρόπους για αποτελεσματική υλοποίησή της».

Για περισσότερες πληροφορίες:  Μιχάλης Τρεμόπουλος   6982 689868
                                                     Τάσος Κρομμύδας          6945 940916

(ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης του Μιχάλη Τρεμόπουλου)

Θέμα: Εγγυήσεις προέλευσης για την πυρηνική ενέργεια
Στον απόηχο του πυρηνικού ατυχήματος στη Fukushima της Ιαπωνίας, έχει διαπιστωθεί μια σημαντική μεταστροφή στη στάση των Ευρωπαίων πολιτών αλλά και πολλών κυβερνήσεων απέναντι στην πυρηνική ενέργεια. Χώρες που διαθέτουν πυρηνικούς σταθμούς, διέκοψαν τη λειτουργία ορισμένων από αυτούς ή πάγωσαν τα σχέδια για κατασκευή νέων ή παράταση λειτουργίας υφιστάμενων.
Πολλές χώρες, όμως, που δεν διαθέτουν πυρηνικούς σταθμούς στο έδαφός τους, εισάγουν ηλεκτρική ενέργεια από γειτονικές χώρες με πυρηνικά στο ενεργειακό τους μείγμα. Μια τέτοια περίπτωση είναι και η Ελλάδα, που το 2010 εισήγαγε το 7% της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας στο Ηπειρωτικό της Σύστημα από τη Βουλγαρία (1), χώρα με σημαντικό μερίδιο πυρηνικής ενέργειας.
Μεγάλος είναι και ο αριθμός των Ευρωπαίων πολιτών, που δε θα ήθελαν να καταναλώνουν ενέργεια από πυρηνικά εργοστάσια, λόγω της αντίθεσής τους στη συγκεκριμένη τεχνολογία.
Με δεδομένη την επιθυμία και το δικαίωμα των Ευρωπαίων καταναλωτών να γνωρίζουν και να επιλέγουν την τεχνολογία με την οποία παρήχθη η ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώνουν, ερωτάται η Επιτροπή:
  • Προτίθεται να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση που θα επιβάλει και για την πυρηνική ενέργεια εγγυήσεις προέλευσης, στο πρότυπο εκείνων για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οι οποίες ορίστηκαν με την Οδηγία 2001/77 και την Οδηγία 2009/28 που την τροποποιεί;
Η ισχύουσα ευρωπαϊκή νομοθεσία, παρέχει σε ενδιαφερόμενες εταιρίες, περιφέρειες και χώρες, τη δυνατότητα να αποκλείουν την προμήθεια ενέργειας από πυρηνικά εργοστάσια; Αν όχι, σκοπεύει η Επιτροπή να αναλάβει νομοθετικές πρωτοβουλίες σε αυτή την κατεύθυνση; 
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ: ΑΠΟΚΛΕΙΟΝΤΑΙ ΟΣΟΙ ΤΗ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ
Κατηγορηματικά διαφωνεί η Θεματική Ομάδα Υγείας των Οικολόγων-Πρασίνων με την προωθούμενη ρύθμιση για τη «Βοήθεια στο σπίτι», που αφαιρεί αδικαιολόγητα το δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα από τα 2/3 των ηλικιωμένων που το αξιοποιούν σήμερα. Η ρύθμιση μάλιστα εξαιρεί από το πρόγραμμα τους ηλικιωμένους που το έχουν μεγαλύτερη ανάγκη, εκείνους δηλαδή που δεν έχουν κανένα συγγενή να τους φροντίσει!
Αδυνατούμε να αντιληφθούμε τη λογική που θέτει ως προϋπόθεση να υπάρχει συγγενικό πρόσωπο του ηλικιωμένου που να είναι άνεργο ή να απειλείται από την ανεργία. Δεν μπορούμε να αντιληφθούμε την ανάλγητη λογική της περικοπής υπηρεσιών και δαπανών προς τους πολίτες που είναι οι πιο αδύναμοι να αντιδράσουν (όπως οι μοναχικοί ηλικιωμένοι)! Εμείς πιστεύουμε ότι τέτοιες ευάλωτες κατηγορίες πολιτών θα πρέπει να είναι η βασική προτεραιότητα της Πολιτείας. Η τελευταία, εάν είναι αναγκασμένη να περικόψει δαπάνες θα πρέπει να εξετάσει επιτέλους σοβαρά τις πολλαπλές ανορθολογικότητες και σπατάλες της δημόσιας διοίκησης.
Ανησυχητικά θεωρούμε επίσης τα όσα συμβαίνουν με τους εργαζομένους στο συγκεκριμένο πρόγραμμα:  εργάζονται σε δήμους χωρίς αντίστοιχες χρηματοδοτήσεις, κρατούνται σε πολύμηνη  ομηρεία με «σιωπηρές συμβάσεις εργασίας», βιώνουν τη διαρκή ανασφάλεια για την πληρωμή των δεδουλευμένων τους και για το επαγγελματικό τους μέλλον, με  αδιευκρίνιστο κατά πόσο οι συμβάσεις τους θα είναι αορίστου ή ορισμένου χρόνου (μέχρι τέλος του 2011). Παράλληλα έχουν να ανταπεξέλθουν στις δύσκολες συνθήκες της οικονομικής κρίσης, της εργασιακής ανασφάλειας και της προοπτικής για οριστική απόλυση τους.
Ανησυχούμε τέλος για την όλη τροπή που λαμβάνει ο νέος σχεδιασμός του Προγράμματος με τη συμμετοχή των κοινωνικών επιχειρήσεων μετά το 2012: με σοβαρά κενά σε εξειδικευμένες  υπηρεσίες, με εμπορευματοποίηση του προγράμματος και οικονομική επιβάρυνση των  οικογενειών των ηλικιωμένων που δεν έχουν άνεργο μέλος, αλλά και με υποβάθμιση στο εργασιακό καθεστώς των λειτουργών του προγράμματος. Στην παρούσα φάση θεωρούμε ότι ο σχεδιασμός αυτός δυσχεραίνει την απορρόφηση κονδυλίων χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ, ενώ οι διαδικασίες του είναι χρονοβόρες και δυσκίνητες.  

Οι Οικολόγοι Πράσινοι πιστεύουμε ότι πρέπει να τροποποιηθούν οι αποφάσεις αυτές, που εντείνουν σε περίοδο κοινωνικής κρίσης τον κοινωνικό αποκλεισμό των ηλικιωμένων.
  • Ζητάμε  τη διασφάλιση της  χρηματοδότησης τόσο από εθνικούς πόρους όσο και από το ΕΣΠΑ για την απρόσκοπτη λειτουργία του προγράμματος και την πληρωμή των εργαζομένων.
·       Ζητάμε την τροποποίηση της απόφασης που εντείνει σε περίοδο κοινωνικής κρίσης τον κοινωνικό αποκλεισμό των μοναχικών ηλικιωμένων.
·       Καλούμε την Κυβέρνηση να απαντήσει ευθέως γιατί εξαιρέθηκαν οι μοναχικοί ηλικιωμένοι από το Πρόγραμμα.

Η Θεματική Ομάδα Υγείας των Οικολόγων Πράσινων
     
   Για πληροφορίες: Μαρία Σούμπαση   6994 138090
                               Νίκος Σαραντάκης 6932  730741 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΔΗΜΟΣ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ - ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ 2012

Χειροτονία Πρεσβυτέρου στην Ιερά Μητρόπολη Μεσσηνίας

ΑΝΕΡΓΟΙ - ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΟΙ: ΠΟΙΟΙ ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ ΒΙΒΛΙΑΡΙΟ ΑΣΘΕΝΕΙΑ