19 ΜΑΪΟΥ: ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ - ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ (ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΜΑΣ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ...)

Σήμερα, 19 Μαϊου 2010, είναι Ημέρα Μνήμης για τον Ποντιακό Ελληνισμό. Σαν σήμερα, 19 Μαϊου 1919, ο μακελάρης Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, τηρώντας τη μακραίωνη παράδοση των Τούρκων, ξεκίνησε μια από τις φοβερότερες επιθέσεις κατά του Ελληνισμού. Από τη Σαμψούντα ξεκίνησε τον άγριο διωγμό των Ελλήνων του Πόντου, σφαγιάζοντας 200.000 Έλληνες (μερικοί ιστορικοί μιλούν για 350.000).
Όσοι κατάφεραν να γλυτώσουν το τούρκικο σπαθί, κατέφυγαν στον Καύκασο (περίπου 400.000) και οι υπόλοιποι στη μητροπολιτική Ελλάδα.
Με αυτό το έργο τους οι Τούρκοι κατάφεραν να ξεριζώσουν ένα μέρος του Ελληνισμού, που έζησε και μεγαλούργησε σε αυτό τον τόπο για 3.000 και πλέον χρόνια...

Η μνήμη αυτών των Ελλήνων θα είναι αιώνια, τουλάχιστον στο μυαλό όσων αντιστέκονται στις νουθεσίες πολλών επίσημων και ανεπίσημων, να "τα ξεχάσουμε αυτά τώρα, γιατί είναι φίλοι μας οι Τούρκοι...".
Σε αυτούς τους αφιερώνουμε τις παρακάτω φωτογραφίες, για να μας απαντήσουν εάν μπορούμε να ξεχνάμε τέτοια εγκλήματα...


Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Ανήμερα της θλιβερής επετείου της Ποντιακής Γενοκτονίας, την Τετάρτη 19 Μαΐου, η Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων του υπουργείου Παιδείας, ζήτησε από τους μαθητές θεωρητικής κατεύθυνσης της Γ΄ λυκείου που συμμετέχουν στις απολυτήριες εξετάσεις, να αναλύσουν στο μάθημα της Νεοελληνικής...
Λογοτεχνίας το έργο του Γιώργου Ιωάννου …«Το σπίτι του Κεμάλ». Η επιλογή του συγκεκριμένου κειμένου την συγκεκριμένη ημέρα, προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις αφού το έργο πραγματεύεται τις διαδοχικές επισκέψεις μίας Τουρκάλας, που εγκατέλειψε τη Θεσσαλονίκη με την ανταλλαγή των πληθυσμών το 1923, στο σπίτι που έζησε, δίπλα ακριβώς από αυτό που γεννήθηκε ο Κεμάλ Ατατούρκ και σήμερα στεγάζει το τουρκικό προξενείο. [...]


«Λυπάμαι για αυτό που έγινε. Την ίδια ώρα που ο Ελληνισμός τιμάει τους 350.000 νεκρούς της Ποντιακής Γενοκτονίας, το υπουργείο Παιδείας επέλεξε να τιμήσει τον σφαγέα τον προγόνων μας. Δεν ξέρω αν είναι συμπτωματικό, αλλά πολλά περίεργα συμβαίνουν τελευταία στο υπουργείο Παιδείας» δήλωσε ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας κ.Γεώργιος Παρχαρίδης που θα αποστείλει σχετική επιστολή διαμαρτυρίας προς την υπουργό Παιδείας κυρία Άννα Διαμαντοπούλου.
«Με προβληματίζει η επιλογή του συγκεκριμένου θέματος, τη συγκεκριμένη μέρα. Σκεφτείτε τι θα πουν οι Σουηδοί συνάδελφοι που πρόσφατα ψήφισαν υπέρ της αναγνώρισης της Ποντιακής Γενοκτονίας, αν πληροφορηθούν πως αντιμετωπίζει το θέμα το ελληνικό υπουργείο Παιδείας» δήλωσε από την πλευρά του ο βουλευτής Σερρών της ΝΔ κ.Αναστάσιος Καρυπίδης.


Την ίδια ώρα, χιλιάδες κόσμου συμμετείχαν στη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στην πλατεία Αγίας Σοφίας στη Θεσσαλονίκη για να τιμήσουν τη Γενοκτονία των 353.000 Ελλήνων του Πόντου.
Στην εκδήλωση μίλησαν οι βουλευτές που πρωταγωνίστησαν στην αναγνώριση της Γενοκτονίας από τη σουηδική Βουλή, ενώ συγκίνηση προκάλεσε η ομιλία του υπερασιωνόβιου (108 ετών) Χαράλαμπου Μητσόγλου, από την Μπάφρα του Πόντου, ο οποίος αναφέρθηκε στα βιώματά του από τις τραγικές εκείνες ημέρες.
Μετά τη συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε πορεία η οποία ολοκληρώθηκε στο τουρκικό προξενείο της Θεσσαλονίκης, όπου οι εκπρόσωποι της ΠΟΕ θυροκόλλησαν το ψήφισμα για την αναγνώριση της Γενοκτονίας.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΔΗΜΟΣ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ - ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ 2012

Χειροτονία Πρεσβυτέρου στην Ιερά Μητρόπολη Μεσσηνίας

Η ΠΑΡΡΗΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΜΑΡΤΗΜΑ;