«Κύμα» επιστροφών για αρχαίους θησαυρούς


Ενα ψήφισμα, που σώζεται αποσπασματικά και είναι πολύ σημαντικό για την ιστορία της Αρκαδίας, παραδόθηκε πρόσφατα στη νεοσύστατη ΛΘ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων στην Τρίπολη. Αλλα εννέα παραδόθηκαν τελευταία στο κράτος από ιδιώτες. Χάλκινο ειδώλιο Γεωμετρικών Χρόνων, κορμός αγάλματος, αρχιτεκτονικά μέλη, επιτύμβιες και αναθηματικές στήλες, αγγεία, όπλα κ.λπ.
Τώρα γίνεται προσπάθεια να αναγνωστεί το κείμενο του ψηφίσματος που αναφέρεται σε κάποια συμμαχία πόλης. Τα δέκα αρχαία προέρχονται από διάφορες περιοχές του νομού, όπως από τη Χρούσα, τη Σκυρίτιδα, τη Μεγαλόπολη, το Αστρος Κυνουρίας. Οι κάτοικοι τα είχαν χρόνια στα σπίτια τους, επειδή δεν υπήρχε τοπική εφορεία αρχαιοτήτων και δεν ήθελαν να στολίζουν το μουσείο της Σπάρτης, το οποίο, μάλιστα, τα τελευταία χρόνια είναι κλειστό. Τα προσφέρουν επειδή ξέρουν πως θα τα θαυμάσουν κάποτε στις προθήκες του μουσείου της Τρίπολης, όπως λέει ο έφορος αρχαιοτήτων Αρκαδίας Μιχάλης Πετρόπουλος.
Η σημαντικότερη ανασκαφή της εφορείας γίνεται τα τελευταία χρόνια στο Λύκαιο Ορος (30 χλμ. από τη Μεγαλόπολη), σε συνεργασία με την Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών και υπό τη διεύθυνση του κ. Πετρόπουλου. Στην κορυφή έχει βρεθεί χωμάτινος βωμός του Διός, μια υπαίθρια λατρεία. Στα πιο πρόσφατα ευρήματα περιλαμβάνονται όστρακα κεραμικής από το 2.500 π.Χ., όπως και μυκηναϊκά όστρακα και αγγεία. Φαίνεται πως έχουμε συνεχή χρήση του χώρου από τη Μυκηναϊκή Εποχή, κάτι που συνηγορεί υπέρ της μακραίωνης λατρείας του πατέρα των θεών. Τα σχετικά ευρήματα φτάνουν και μέχρι τον 3ο αιώνα π.Χ.
Στα 200 μέτρα χαμηλότερα από τον βωμό δημιουργείται ένα πλάτωμα που εξυπηρετούσε, όπως όλα δείχνουν, μεγάλους αθλητικούς αγώνες, τα «Λύκαια». Ολες οι εγκαταστάσεις, το στάδιο, ο ξενώνας, τα λουτρά και μια στοά, χρονολογούνται στον 4ο-3ο αι. π.Χ. Ισως, λοιπόν, να αληθεύει και η τοπική παράδοση που λέει ότι οι Αρκάδες τελούσαν τους αρχαιότερους αθλητικούς αγώνες πριν και από τους Ολυμπιακούς. Η ανασκαφική ομάδα έχει διατυπώσει μια άποψη: η Ολυμπία είναι αρκετά κοντά - λιγότερο από σαράντα χιλιόμετρα. Μήπως, λοιπόν, υπήρχε σχέση - δεδομένης, μάλιστα, της λατρείας του Δία και στις δύο περιπτώσεις;
Σε όλα τα παραπάνω ο Μιχάλης Πετρόπουλος θα αναφερθεί σήμερα, στις 7 μ.μ., σε διάλεξή του στους Φίλους του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου (Τοσίτσα 1).
Αγγελική Κώττη 
Πηγή: ΕΘΝΟΣ online

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Χειροτονία Πρεσβυτέρου στην Ιερά Μητρόπολη Μεσσηνίας

Η ΠΑΡΡΗΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΜΑΡΤΗΜΑ;

Οι Μονάδες Ι & ΙΙ έκλεισαν… Είναι αργά για δάκρυα Στέλλα…