Ο «Καλλικράτης» εισέρχεται με 370 στην τελική ευθεία


Στην τελική ευθεία εισέρχεται το πρόγραμμα για τη διοικητική μεταρρύθμιση «Καλλικράτης», το θεσμικό πλαίσιο του οποίου πρόκειται να ολοκληρωθεί τις προσεχείς ημέρες, ενώ εν συνεχεία θα ανακοινωθεί η πρόταση της κυβέρνησης για τη χωροθέτηση των νέων δήμων, προκειμένου το σχετικό νομοσχέδιο να ψηφιστεί από τη Βουλή εντός του Μαΐου.

Οπως είπε χθες ο υπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Γιάννης Ραγκούσης, μιλώντας στο διοικητικό συμβούλιο της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδος ΚΕΔΚΕ , οι δήμοι δεν θα ξεπεράσουν τους 370, οι συνενώσεις δεν θα αφορούν μεγάλους δήμους, κάθε νησί, εκτός βεβαίως των εύλογων εξαιρέσεων, θα αποτελεί ένα δήμο, απόφαση που θα ισχύσει και για τους ορεινούς δήμους.
Ο κ. Ραγκούσης ξεκαθάρισε ότι το πρόγραμμα «Καλλικράτης» θα χρηματοδοτείται από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους ΚΑΠ , στους οποίους θα περιλαμβάνονται ο φόρος εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων, ο ΦΠΑ και ο φόρος ακίνητης περιουσίας, όπως τελικώς αυτός ονομαστεί.
Αναφορικά με τα ΝΠΔΔ και τις επιχειρήσεις των ΟΤΑ, ανακοίνωσε ότι θα συγχωνευθεί το σύνολο των επιχειρήσεων σε μια ανά κάθε κατηγορία και θα μειωθούν δραστικά τα νομικά πρόσωπα, χωρίς να απολέσουν οι εργαζόμενοι δικαιώματά τους.
Οι αρμοδιότητες των δήμων
Ως προς τις νέες αρμοδιότητες των δήμων, ο υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ενδεικτικά ότι:
-Οι πολεοδομικές αρμοδιότητες που σήμερα ασκούνται στο Β' βαθμό, μεταφέρονται στον Α' βαθμό. Έτσι, παραδείγματος χάριν, η έκδοση οικοδομικών αδειών, ο έλεγχος μελετών, αλλά και κάθε συναφούς χαρακτήρα αρμοδιότητες και πράξεις εφαρμογής, μεταφέρονται στους δήμους.
Για το σκοπό αυτό θα ενισχυθούν και από το προσωπικό των τεχνικών υπηρεσιών δήμων και κοινοτήτων που καταργούνται και το προσωπικό τους μεταφέρεται στους δήμους.
- Στους δήμους μεταφέρονται οι πολιτικές για την πρόνοια, καθώς και οι προνοιακές υπηρεσίες που σήμερα ασκούνται στον Β' βαθμό, ενώ ταυτόχρονα αναλαμβάνουν, παραδείγματος χάριν, την έκδοση πιστοποιητικών οικονομικής αδυναμίας, τη χορήγηση κάρτας αναπηρίας, την καταβολή επιδομάτων, τη χορήγηση άδειας, ίδρυσης και λειτουργίας ιδρυμάτων παιδικής πρόνοιας σε ιδιώτες καθώς και σε συλλόγους και σωματεία. Τη χορήγηση άδειας ίδρυσης και λειτουργίας ιδιωτικών παιδικών ή βρεφονηπιακών σταθμών.
-Το ίδιο θα ισχύσει στον τομέα της υγείας και της δημόσιας υγιεινής.
Οι δήμοι θα αναλάβουν τις σχετικές αρμοδιότητες, εποπτικές και άλλες, όπως την οργάνωση διενέργειας εμβολιασμών, την υλοποίηση προγραμμάτων δημόσιας υγιεινής, που οργανώνονται από το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ή από άλλους φορείς ή και χρηματοδοτούνται από πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
-Στον τομέα της παιδείας, το σχολείο γίνεται αποκλειστικά υπόθεση του δήμου. Θα αναλάβουν τις αρμοδιότητες για ανέγερση σχολείων και την κατανομή πιστώσεων στις σχολικές επιτροπές για την επισκευή και συντήρηση των σχολικών κτηρίων.
Από τον Β' βαθμό, οι δήμοι θα αναλάβουν τη μεταφορά μαθητών από τον τόπο διαμονής στο σχολείο φοίτησης. Εντός των διοικητικών τους ορίων, θα μπορούν να αποφασίζουν τη διακοπή μαθημάτων λόγω έκτακτων συνθηκών.
Θα αποκτήσουν, επίσης, αρμοδιότητες στον τομέα της διά βίου μάθησης, όπως τη δυνατότητα ίδρυσης της λειτουργίας και εποπτείας κέντρου διά βίου μάθησης, όπως σχολές γονέων και κέντρα κατάρτισης ανηλίκων.
Εμπόριο και ανάπτυξη
-Στον τομέα του εμπορίου, οι δήμοι θα αναλάβουν την έκδοση αποφάσεων για την ίδρυση, τη διάλυση και τον καθορισμό του τρόπου λειτουργίας των λαϊκών αγορών, τη συγκρότηση επιτροπών για τον έλεγχο των πωλητών, παραγωγών και επαγγελματιών των λαϊκών αγορών, την εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας για τη χορήγηση αδειών εκμετάλλευσης περιπτέρων κ.ο.κ..
-Στον τομέα της τοπικής ανάπτυξης, οι δήμοι αποκτούν τη δυνατότητα για τη μελέτη και την εκτέλεση έργων τεχνικής υποδομής τοπικής σημασίας που αφορούν στη γεωργία, στην κτηνοτροφία και αλιεία (ιδίως αυτών που σχετίζονται με την αγροτική οδοποιία). Θα αναλάβουν ακόμη την άσκηση εποπτείας των τοπικών οργανισμών εγγείων βελτιώσεων.
-Στον τομέα των μεταφορών, θα αναλάβουν όσες αρμοδιότητες εμπίπτουν στις αστικές τοπικού επιπέδου αρμοδιότητες, όπως παραδείγματος χάριν τα σχετικά με τις γραμμές των λεωφορείων.
Στους δήμους θα μεταφερθούν και οι αρμοδιότητες του Β' βαθμού στα ζητήματα αστικής και δημοτικής κατάστασης.
Στο χώρο της νησιωτικότητας, ο Α' βαθμός θα αποκτήσει ακόμα περισσότερες αρμοδιότητες στη βάση της προσέγγισης που θέλει το νησιωτικό δήμο, λόγω της γεωγραφικής φύσης των νησιών, πραγματικό κυβερνείο.
Μητροπολιτικές λειτουργίες
Για τις μητροπολιτικές λειτουργίες στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη, ο κ. Ραγκούσης είπε ότι «η διαχείριση των μητροπολιτικού χαρακτήρα, δηλαδή υπερτοπικού χαρακτήρα λειτουργιών που σήμερα ασκούνται είτε από το κεντρικό κράτος, είτε από τους επιμέρους δήμους, όπως παραδείγματος χάριν του υπερτοπικού πρασίνου αλλά και των μητροπολιτικών οδικών αξόνων και ρυθμίσεων, θα ασκείται ενιαία σε μητροπολιτικό επίπεδο». Συμπλήρωσε δε, ότι μεταφορά αρμοδιοτήτων για το νομοσχέδιο «Καλλικράτης», σημαίνει μεταφορά του αντίστοιχου προσωπικού και των σχετικών πόρων. Η αρχή αυτή θα τηρηθεί απαρέγκλιτα.
Αναφορικά με μεταβολές που αφορούν στους εργαζόμενους, επισήμανε ότι όπου αυτές είναι αναγκαίες, θα γίνουν με τρόπο που θα σέβεται τα κατοχυρωμένα δικαιώματά τους. Για το σκοπό αυτό, άλλωστε, θα υπάρξουν και συναντήσεις με τους εκπροσώπους των εργαζομένων. Πάντως, όπου διαπιστωθεί ότι υπάρχει μετά από όλες αυτές τις μετακινήσεις και αλλαγές, ανάγκη πρόσληψης επιστημονικού προσωπικού, έχει προβλεφθεί η δυνατότητα κάλυψης με προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ
Για την ομαλή μετάβαση στους νέους δήμους, ανακοίνωσε ότι θα υπάρξουν ειδικοί μηχανισμοί, ώστε να συνεχίσουν να παρέχονται απρόσκοπτα οι υπηρεσίες στους δημότες. Εφερε ως παράδειγμα ότι σε όσους δήμους δεν λειτουργεί από 1/1/11, Πολεοδομία, σε αυτούς θα παρέχεται πλήρης διοικητική υποστήριξη από τους δήμους στους οποίους θα λειτουργεί πλήρως στελεχωμένη σχετική υπηρεσία.
Τόνισε ότι η κυβέρνηση θέλει να υπάρχουν μεταξύ των δύο βαθμών αυτοδιοίκησης καθαρές σχέσεις, οι οποίες θα επιτρέπουν σε κάθε ένα από αυτούς τους δύο βαθμούς, να ασκήσουν τις αρμοδιότητες που τους αποδίδονται κατά τρόπο ολοκληρωμένο και διακριτό.
Σε σχέση με τα τρέχοντα οικονομικά προβλήματα της αυτοδιοίκησης, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην εξόφληση της δεύτερης δόσης των παρακρατηθέντων, στη ΣΑΤΑ και την απόφαση για το 2010 να συμπεριληφθεί επιπλέον το ποσό των 240 εκ. ευρώ, καθώς και στην υπογραφή της κοινής υπουργικής απόφασης για τους ΚΑΠ.
Εκτακτο Συνέδριο της ΚΕΔΚΕ
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ Νικήτας Κακλαμάνης ανακοίνωσε ότι μετά τη δημοσιοποίηση του προσχεδίου νόμου και του χωροταξικού για τον «Καλλικράτη», η Κεντρική Ενωση θα συγκαλέσει έκτακτο συνέδριο, ενώ πριν από αυτό αντίστοιχα συνέδρια θα γίνουν και στις τοπικές ενώσεις στο πλαίσιο της διαβούλευσης για το πρόγραμμα.
Ο κ. Κακλαμάνης δήλωσε, μετά τη συνεδρίαση του Δ.Σ., ότι η «πορτοκαλί κάρτα» που είχαν βγάλει στο τελευταίο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ σε ό,τι αφορά το σχέδιο «Καλλικράτης», παραμένει.
Προσθέτοντας ότι αυτό δεν σημαίνει πως δεν κρίνουν κατ' αρχήν ικανοποιητικά τα όσα είπε ο υπουργός, αλλά θέλουν να τα δουν γραμμένα στο σχέδιο νόμου και πολύ περισσότερο να φέρουν και την υπογραφή του υπουργού Οικονομικών. Το πρόβλημα με την αυτοδιοίκηση δεν ήταν οι εκάστοτε υπουργοί Εσωτερικών, αλλά οι υπουργοί Οικονομικών. Κατόπιν τούτου, παραμένουν σε αναμονή, ενώ περιμένουν και ένα σαφέστερο χρονοδιάγραμμα για το προσχέδιο νόμου.
Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, ο κ. Κακλαμάνης έκρινε ικανοποιητικές τις απαντήσεις για τους πόρους του 2009, αλλά μένει να δουν το χρόνο εκταμίευσής τους, εντός του Μαρτίου.
Αναφορικά με τους χρεωμένους δήμους, που είναι σχεδόν όλοι, ο κ. Κακλαμάνης είπε ότι η μία απάντηση που δόθηκε, αν υλοποιηθεί, θα διευκολύνει την κατάσταση, με την προσπάθεια εξυγίανσης μέσω του επιχειρησιακού σχεδίου ΕΛΛ.Α.Δ.Α.
«Υπάρχει όμως η περίοδος από τώρα που μιλάμε μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2010, που πρέπει να βρούμε τρόπο να αντιμετωπισθούν δήμοι, που πραγματικά βρίσκονται στο κόκκινο».
Υποστήριξε ότι αυτό είναι ένα θέμα με δύο απαντήσεις: Η μία απάντηση, είναι να καταβληθούν στο ακέραιο οι θεσμοθετημένοι πόροι που υπάρχουν μέχρι στιγμής. Βεβαίως, είναι γνωστή η μείωση στους ΚΑΠ και ενδεχομένως για κάποιους δήμους, να χρειαστεί ένα σχέδιο διάσωσης.
Ενδεχομένως, η ΚΕΔΚΕ να επαναφέρει την πρόταση, να της δοθεί άδεια να προχωρήσει σε δανειοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για επενδύσεις κατά κύριο λόγο και για έργα αυτεπιστασίας, οπότε με αυτό τον τρόπο, εκτιμούν, ότι θα μπορέσουν να βοηθηθούν όλοι οι δήμοι.
Πηγή: Ναυτεμπορική

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΔΗΜΟΣ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ - ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ 2012

Χειροτονία Πρεσβυτέρου στην Ιερά Μητρόπολη Μεσσηνίας

Η ΠΑΡΡΗΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΜΑΡΤΗΜΑ;