Λ. Κατσέλη : Επιχειρεί να «ξαναζωντανέψει» επενδύσεις 20 δισ. ευρώ

ΤΕΤΟΙΟ ΕΡΓΟ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΟ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΟ ΤΗΣ ΔΕΗ ΣΤΗ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗ
Το στοίχημα της ανάπτυξης «πασχίζει» να κερδίσει η κυβέρνηση, που επιχειρεί εναγωνίως να προσελκύσει ξένα κεφάλαια, εσχάτως Αραβικά, για επενδύσεις σε τομείς, όπως η ενέργεια, ο τουρισμός και οι υποδομές, σε μια συγκυρία όμως διόλου ευνοϊκή.

Ταυτόχρονα θέλει να «ξεμπλοκάρει» μεγάλα επενδυτικά σχέδια στον τουρισμό, στο real estate και στην ενέργεια, συνολικού ύψους 20 δισ. ευρώ, τα οποία έχουν κολλήσει σε γραφειοκρατικά και άλλα εμπόδια που έχει κληροδοτήσει από την προηγούμενη κυβέρνηση.
Τέτοια έργα για παράδειγμα είναι της βρετανικής Minoan Group (πρώην Loyalward), που προσπαθεί εδώ και πολλά χρόνια να επενδύσει πάνω από 1 δισ. ευρώ σε έκταση της Mονής Tοπλού στη Σητεία Kρήτης, της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης (ΕΤΑ) που επιχειρεί να αξιοποιήσει το γκόλφ στην Αφάντου Ρόδου ή της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη Αρκαδίας, όπου πριν καλά - καλά ξεκινήσει τις εργασίες κατασκευής ενός από τα μεγαλύτερα φωτοβολταικά πάρκα στην Ευρώπη, της ασκήθηκε προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, και το έργο σταμάτησε.
Την πολιτική στον τομέα αυτό παρουσίασε χθες πρώτα στον Πρωθυπουργό και εν συνεχεία στα μέλη της διυπουργικής επιτροπής, η υπουργός Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας Λούκα Κατσέλη, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες τους ενημέρωσε και για τις συναντήσεις που είχε το Σάββατο στο Άμπου Ντάμπι με αξιωματούχους του αραβικού εμιράτου.
Σύμφωνα με κύκλους της υπουργού, αραβικοί επιχειρηματικοί όμιλοι ενδιαφέρονται για επενδύσεις στην Ελλάδα στους τομείς της ενέργειας, του τουρισμού και των υποδομών, καθώς επίσης για συμμετοχή τους στο υπό σύσταση Ελληνικό Αναπτυξιακό Ταμείο, τον φορέα δηλαδή που θα συγκεντρώσει κονδύλια με σκοπό τη χρηματοδότηση μεγάλων επενδυτικών σχεδίων, τόσο καινούργιων, όσο και παλαιότερων που έχουν "κολλήσει" στη γραφειοκρατία.
Η υπουργός παρουσίασε επίσης στη διυπουργική, τα προγράμματα στήριξης των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, το σχέδιο αναμόρφωσης του Ταμείου Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων (ΤΕΜΠΜΕ), τις προτάσεις της για το νέο Αναπτυξιακό Νόμο, καθώς και τις πρωτοβουλίες της για την απλούστευση της ίδρυσης και αδειοδότησης επιχειρήσεων. Στη συνεδρίαση παρουσιάστηκε επίσης ο νέος σχεδιασμός για τις Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ),καθώς και οι προτάσεις για τη γρήγορη προώθηση επενδυτικών πρωτοβουλιών ("Fast Track") όπου δίνεται έμφαση στον περιορισμό του χρόνου για την υποβολή προσφυγών.
Τι επενδύσεις ενδιαφέρουν τους Άραβες
Αναφορικά με το ταξίδι- αστραπή που πραγματοποίησε το Σάββατο στο Άμπου Ντάμπι, η κα Κατσέλη, συνοδευόμενη από τον υπ. Επικρατείας Χ. Παμπούκη, η αραβική πλευρά εξέφρασε στην ελληνική το έντονο ενδιαφέρον της για επενδύσεις στην Ελλάδα. Αποφασίστηκε να συσταθούν δύο μικτές επιτροπές που θα αξιολογήσουν τις δυνατότητες συνεργασίας στους τομείς της ενέργειας (και ειδικότερα των ΑΠΕ), του τουρισμού, του πολιτισμού και των υποδομών, χωρίς ωστόσο να γίνουν γνωστές περαιτέρω λεπτομέρειες. Άλλες πάντως πληροφορίες αναφέρουν ότι το αραβικό ενδιαφέρον εστιάζεται μεταξύ άλλων σε μεγάλη μικτή επένδυση στο χώρο της ενέργειας, και ότι μέσα στις επόμενες εβδομάδες επίκειται άφιξη στην Αθήνα αξιωματούχων από το εμιράτο, γι' αυτόν ακριβώς το λόγο. Στο ταξίδι συζητήθηκε και η προοπτική εξαγοράς των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά από την εταιρεία Abu Dhabi Mar, την οποία και έχει προτείνει ως διάδοχο σχήμα η σημερινή ιδιοκτησία του ναυπηγείουThyssenKrupp.
Γιώργος Φιντικάκης
Πηγή: Reporter.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΔΗΜΟΣ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ - ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ 2012

Χειροτονία Πρεσβυτέρου στην Ιερά Μητρόπολη Μεσσηνίας

Η ΠΑΡΡΗΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΜΑΡΤΗΜΑ;