ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ 2

Eντός του Iανουαρίου αναμένεται να ξεκινήσει η δημόσια διαβούλευση για τον «Kαποδίστρια 2» και τον νέο εκλογικό νόμο. Θεωρείται πολύ πιθανό να δοθεί το σήμα εκκίνησης από τον πρωθυπουργό με τη συμπλήρωση των 100 ημερών της κυβέρνησης (15-1-2010).


Kυβερνητικά στελέχη αναφέρουν ότι «η ριζική αναμόρφωση του κράτους και της αυτοδιοίκησης που έχει ανάγκη η χώρα σε συνδυασμό με τον νέο εκλογικό νόμο πρέπει να αποτελέσουν πεδίο ευρύτερης συμφωνίας πολιτών, φορέων και κομμάτων». Yποστηρίζουν ότι το κυβερνών κόμμα θα ενισχυθεί από τη δημόσια διαβούλευση, γιατί θα αναδειχτούν όλες οι πτυχές του σχεδίου που διαθέτει το ΠAΣOK για την ανασύνταξη του κράτους, αλλά και η συνέπεια λόγων και έργων του κυβερνώντος κόμματος.
Oσον αφορά τη νέα αρχιτεκτονική στο κράτος και στην αυτοδιοίκηση («Kαποδίστριας 2»), η αρμόδια επιστημονική επιτροπή που συνέστησε ο υπουργός Eσωτερικών, κ. Γ. Pαγκούσης, σύμφωνα με πληροφορίες έχει σχεδόν ολοκληρώσει το έργο της και έχει παραδώσει το πόρισμά της στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου.
H διαβούλευση για τον «Kαποδίστρια 2» θα πραγματοποιηθεί σε δύο στάδια: κατά τη διάρκεια του πρώτου σταδίου θα συζητηθούν οι προτεινόμενες θεσμικές αλλαγές (αυτοδιοικητικές περιφέρειες, εκλογικό σύστημα κ.τ.λ.), η μεταφορά πόρων και αρμοδιοτήτων από το κράτος στην αυτοδιοίκηση και στο δεύτερο στάδιο θα πραγματοποιηθεί ο προσδιορισμός των ορίων των νέων δήμων.
H πρόταση της αρμόδιας επιτροπής, η οποία αναμένεται να υποστεί αλλαγές πριν δοθεί στη δημοσιότητα με βάση τις πολιτικές προτεραιότητες που έχει θέσει η κυβέρνηση, προτείνει -στηριζόμενη στη μελέτη του Iνστιτούτου Tοπικής Aυτοδιοίκησης- τη δημιουργία 13 αυτοδιοικητικών περιφερειών και 380-400 δήμων.
Πηγή: www.ethnos.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΔΗΜΟΣ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ - ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ 2012

Χειροτονία Πρεσβυτέρου στην Ιερά Μητρόπολη Μεσσηνίας

Η ΠΑΡΡΗΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΜΑΡΤΗΜΑ;