Καλλιέργεια αγριαγκινάρας και ιτιάς για την παραγωγή βιομάζας για την Τηλεθέρμανση Μεγαλόπολης

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ




Στην αναγκαιότητα εφαρμογής φιλοπεριβαλλοντικής πολιτικής, το ενεργειακό πρόβλημα και τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, το έργο της Τηλεθέρμανσης στη Μεγαλόπολη καθώς και τον προγραμματισμό του Δήμου για την ολοκλήρωσή του, τη βιομάζα ως ανανεώσιμη πηγή ενέργειας και τη χρησιμοποίησή της στην Τηλεθέρμανση, αλλά και συνολικότερα στο ενεργειακό μέλλον του Δήμου Μεγαλόπολης, αναφέρθηκε ο Δήμαρχος Παναγιώτης Μπούρας στην εναρκτήρια ομιλία του, στην Ημερίδα με θέμα την «Καλλιέργεια αγριαγκινάρας και ιτιάς για την παραγωγή βιομάζας για την Τηλεθέρμανση Μεγαλόπολης» που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 12 Δεκεμβρίου, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Μεγαλόπολης με πρωτοβουλία του Δήμου και της Δημοτικής Επιχείρησης Παροχής Υπηρεσιών Προστασίας του Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης περιοχής Μεγαλόπολης.



Για το θέμα της παραγωγής βιομάζας που θα χρησιμοποιηθεί στην Τηλεθέρμανση, ο Δήμος Μεγαλόπολης έχει ενταχθεί σε πιλοτικό πρόγραμμα του Γεωπονικού Πανεπιστημίου της Αθήνας, το οποίο υλοποιείται με την ευγενική χορηγία του ιδρύματος Λάτση, και περιλαμβάνει την εκπαίδευση γεωπόνων των πυρόπληκτων δήμων, σε εφαρμογές που αποσκοπούν στην ανάπτυξη νέων δράσεων με σκοπό να βοηθηθούν στην ανασυγκρότησή τους.



Στο πλαίσιο της Ημερίδας από τους προσκεκλημένους ομιλητές αναπτύχθηκαν τα ακόλουθα θέματα



- Σαράντος Μαρτίκας, υπεύθυνος γεωπόνος του Προγράμματος για την παραγωγή βιομάζας από το Δήμο Μεγαλόπολης – Υπεύθυνος δράσης «Καλλιέργεια αγριαγκινάρας και ιτιάς για την παραγωγή βιομάζας για την Τηλεθέρμανση Μεγαλόπολης»



- Σπύρος Κυρίτσης, Ομότιμος Καθηγητής Επιστημονικός Υπεύθυνος Δράσης «Η σημερινή πραγματικότητα στη χρήση στερεών καυσίμων βιομάζας, για θέρμανση και ηλεκτροπαραγωγή»



- Σοφία Ευστράτογλου Ομότιμη Καθηγήτρια, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής του Προγράμματος Εκπαίδευσης Γεωπόνων Πυροπλήκτων Περιοχών «Το Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Γεωπόνων και η οργανωτική δομή της πιλοτικής αναπτυξιακής δράσης»



- Εμμανουήλ Κακαράς, Καθηγητής ΕΜΠ, Π. Γραμμέλης, Ερευνητής ΕΚΕΤΑΣ/ΙΤΕΣΚ «Η ενεργειακή αξιοποίηση στερεών βιοκαυσίμων στην Ελλάδα. Μια προοπτική για τη μείωση εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου»
ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
________________________________________________________
H ομιλία του Δημάρχου Μεγαλόπολης Παν. Μπούρα στην Ημερίδα για τη Βιομάζα

ΗΜΕΡΙΔΑ ΒΙΟΜΑΖΑΣ – ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗ 12.12.2009




Σε μια εποχή που ο πλανήτης βιώνει μια εκτεταμένη περιβαλλοντική κρίση, αλλά και μια από τις σημαντικότερες οικονομικές κρίσεις της ιστορίας του, τοπικές κοινωνίες και τοπικές αρχές, αλλά και κυβερνήσεις και επιχειρήσεις, όλο και περισσότερο συνειδητοποιούν τη στρατηγική αναγκαιότητα εφαρμογής φιλικών προς το περιβάλλον επιλογών, οι πρώτοι στην καθημερινότητά τους, οι δεύτεροι στις πολιτικές τους, σε μια προσπάθεια να μετατραπεί η πολλαπλή κρίση σε πολλαπλό όφελος.



Είναι προφανές ότι το μοντέλο ανάπτυξης που ακολουθήθηκε τον προηγούμενο αιώνα αποδείχθηκε ευεργετικό για την οικονομία αλλά καταστροφικό για το περιβάλλον.



Η υπερθέρμανση του πλανήτη δεν είναι πλέον μια θεωρητική συζήτηση μεταξύ επιστημόνων, αλλά μια απειλητική πραγματικότητα ενώ η ανάγκη εφαρμογής ενός νέου μοντέλου πράσινης ανάπτυξης εξελίσσεται από εφήμερη μόδα σε συλλογική συνείδηση.



Το ουσιαστικό δίλλημα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε, εξ’ αιτίας των προβλημάτων που έχει δημιουργήσει η οικονομική ανάπτυξη των προηγούμενων αιώνων είναι: βιώσιμο περιβάλλον ή οικονομική μεγέθυνση, με όποιο τίμημα;



Η χρυσή τομή μεταξύ των δύο φαινομενικά αντίθετων στόχων, δεν είναι άλλη από την πράσινη ανάπτυξη, στην οποία το περιβάλλον και η ποιότητα δεν είναι μια παράμετρος ή μια ακόμη τομεακή πολιτική, αλλά ο κύριος άξονας και η βάση ενός πρωτοποριακού και εναλλακτικού αναπτυξιακού σχεδίου.



Η εφαρμογή λοιπόν φιλοπεριβαλλοντικής πολιτικής αποτελεί – όπως φαίνεται – μονόδρομο, για το σχεδιασμό και τη λήψη αποφάσεων στις περισσότερες αναπτυγμένες πόλεις του κόσμου, καθώς έχει γίνει αντιληπτό ότι απ’ αυτήν εξαρτάται η ίδια η επιβίωση των πολιτών.



Δε θα ήταν υπερβολή να πούμε προστατεύοντας το περιβάλλον κάνουμε Οικονομία. Η αλήθεια αυτής της παραδοχής άλλωστε μπορεί να αποτυπωθεί ανάγλυφα και μέσω των αριθμών, όπως προκύπτουν από τις στατιστικές και τις μελέτες.



Αρκεί να αναφέρουμε ότι κατά μέσο όρο η σημερινή κατανάλωση υπερβαίνει κατά 30% τους διατιθέμενους πόρους της γης, ενώ οι ζημιές που προκαλεί ο Άνθρωπος στον πλανήτη ετησίως, αποτιμώνται σε 7 τρισεκατομμύρια $, την ίδια ώρα οι απώλειες από την οικονομική κρίση εκτιμώνται ότι δεν ξεπερνούν τα 2,8 τρισεκατομμύρια $.



Το ενεργειακό πρόβλημα βέβαια είναι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει η ανθρωπότητα, αφού το ενεργειακό μοντέλο που στηρίχθηκε σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και στην εντατική χρήση των ορυκτών καυσίμων, έφερε την παγκόσμια κοινότητα αντιμέτωπη με μια σειρά από προβλήματα και προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένου του φαινομένου του Θερμοκηπίου, της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και την μείωσης των αποθεμάτων των ορυκτών καυσίμων.



Ένα βιώσιμο ενεργειακό μέλλον θα μπορούσε να επιτευχθεί στηριζόμενο σε μεγαλύτερο βαθμό στις ΑΠΕ και την ορθολογική χρήση της ενέργειας.



Τα οφέλη που θα προκύψουν απ’ αυτήν την εφαρμογή είναι πολυδιάστατα: περιβαλλοντικά, οικονομικά, ποιότητα ζωής σε παγκόσμια, εθνική και τοπική κλίμακα.



Χαρακτηριστικό παράδειγμα τέτοιων εφαρμογών είναι η χρήση της Τηλεθέρμανσης: υποκαθιστά την κατανάλωση πετρελαίου και ηλεκτρισμού και παρουσιάζει όλα τα παραπάνω οφέλη: μείωση των εκπομπών αερίων του Θερμοκηπίου, βοηθά σημαντικά στην οικογενειακή αλλά και την εθνική οικονομία, αναβαθμίζει την ποιότητα ζωής των τοπικών κοινωνιών γενικότερα.

Έχει λοιπόν μεγάλη αξία να τονίσουμε ότι η θέρμανση – ψύξη των κτιρίων, η θέρμανση νερού οικιακής χρήσης και οι βιοτεχνικές – βιομηχανικές χρήσεις καλύπτουν το 40% της πρωτογενούς κατανάλωσης ενέργειας.



Στη δική μας περίπτωση τα οφέλη στο επιβαρημένο περιβάλλον από τη λειτουργία των λιγνιτικών σταθμών, είναι σημαντικά, δεδομένου ότι κατά την πλήρη λειτουργία της Τηλεθέρμανσης θα αποφευχθεί η καύση 6.500.000 lt πετρελαίου το χρόνο και η εκπομπή 7.500 tn CO2.

 

ΤΗΛΕΘΕΡΜΑΝΣΗ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ



Η Τηλεθέρμανση Μεγαλόπολης αποτελείται από το Τμήμα Συμπαραγωγής – σύνδεσης με τη Μονάδα ΙΙΙ, το εφεδρικό λεβητοστάσιο, την αποθήκη θερμότητας, το αντλιοστάσιο, τους αγωγούς μεταφοράς θερμικής ενέργειας και τους εναλλάκτες σύνδεσης με τους καταναλωτές.



Σήμερα εξυπηρετούνται περίπου 500 κτίρια και 1060 καταναλωτές. Στόχος της Δημοτικής Αρχής είναι η εξυπηρέτηση και των υπολειπόμενων δυνητικών καταναλωτών και φυσικά η αποδοτική βιώσιμη λειτουργία του συστήματος.



Για την υλοποίηση του στόχου, ο Δήμος Μεγαλόπολης και η ΔΕΠΠΥΠΑΠ Μεγαλόπολης, επιδιώκουν με συστηματικό τρόπο, την εξασφάλιση χρηματοδότησης από το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Ανάπτυξης (ΕΣΠΑ 2007-2013) και από Εθνικούς Πόρους, μέσα από την υποβολή πρότασης στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλοντος & Αειφόρου Ανάπτυξης, του ανωτέρω Σχεδίου Ανάπτυξης.



Με την ένταξη του Έργου της Β΄ Φάσης της επέκτασης του Δικτύου Διανομής Τηλεθέρμανσης, θα χρηματοδοτηθεί η ολοκλήρωση του Έργου, ήτοι η κατασκευή του υπολειπόμενου Δικτύου Διανομής, με το οποίο θα καλυφθεί σχεδόν όλος ο οικιστικός ιστός της πόλης, θα βελτιωθεί το υφιστάμενο δίκτυο για την εξυπηρέτηση όλων των καταναλωτών, θα κατασκευαστούν νέες παροχές και γίνει προμήθεια και εγκατάσταση σταδιακά 900 υποσταθμών.



Ο Π/Υ του Έργου ανέρχεται σε 7.890.000€, πλέον ΦΠΑ.



Στα πλαίσια της πρότασής μας, η οποία θα υποβληθεί εντός του έτους, έχει ήδη υποβληθεί Αίτηση – Φάκελος στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) για τη χορήγηση άδειας διανομής θερμικής ενέργειας, ολοκληρώνεται η εκπόνηση της Οριστικής Μελέτης Επέκτασης του Έργου, συντάσσονται τα τεύχη Δημοπράτησης και επιδιώκεται η ελαχιστοποίηση της ίδιας συμμετοχής της Δημοτικής Επιχείρησης.



Με την υλοποίηση της επέκτασης θα αρθούν οι υφιστάμενες δυσλειτουργίες και θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία το Έργο, ένα Έργο για το οποίο ήδη έχουν δαπανηθεί αρκετά χρήματα και υπάρχει ένας δυσβάστακτος δανεισμός.



Η Δημοτική Επιχείρηση, παράλληλα με την ολοκλήρωση του δικτύου – συνδέσεων στο μεγαλύτερο μέρος της πόλης, σχεδιάζει να υλοποιήσει μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες δράσεις που αποσκοπούν στη βέλτιστη συνολικά λειτουργία του Συστήματος Τ/Θ.
Στις μακροπρόθεσμες αυτές περιλαμβάνονται η σύνδεση της Τηλεθέρμανσης με τις νεότερες μονάδες ΙV και την υπό κατασκευή V Μονάδα, καθώς και τη σύνδεση του Λεβητοστασίου με το Φυσικό Αέριο.
Στις μεσοπρόθεσμες περιλαμβάνεται η παραγωγή φθηνής βιομάζας, για την καύση στο λεβητοστάσιο της Τηλεθέρμανσης. Πρόκειται για βασική μας προτεραιότητα, τόσο στην παρούσα φάση για την κάλυψη του δικτύου με θερμική ενέργεια, στις περιόδους αδυναμίας παροχής από τη ΔΕΗ, όσο και για την απόκτηση της αναγκαίας τεχνογνωσίας και εμπειρίας για την ολική απεξάρτηση στο απώτερο μέλλον.



ΒΙΟΜΑΖΑ



Η Βιομάζα αποτελεί σήμερα την πιο διαδεδομένη ανανεώσιμη πηγή ενέργειας, καλύπτοντας το 35% των αναγκών σε πρωτογενή ενέργεια των χωρών του αναπτυσσόμενου κόσμου και το 3% του βιομηχανικού κόσμου.
Η χρήση βιομάζας, ως πηγή ενέργειας, δεν είναι νέα. Όλοι μας γνωρίζουμε ότι τα καυσόξυλα και οι ξυλάνθρακες για μεγάλο χρονικό διάστημα αλλά σήμερα καλύπτουν σημαντικά ποσοστά των ενεργειακών αναγκών.
Εξ’ άλλου, η βιομάζα, ως ανεξάντλητη και φιλική προς το περιβάλλον πηγή ενέργειας, είναι δυνατόν να συμβάλλει σημαντικά στην ενεργειακή επάρκεια του τόπου μας, αντικαθιστώντας τα συνεχώς αυξημένα αλλά και ρυπογόνα αποθέματα των ορυκτών καυσίμων (πετρέλαιο, άνθρακας, φυσικό αέριο).

Κυρίες και κύριοι,
Η τοπική ανάπτυξη του Δήμου μας στηρίχθηκε για πολλές δεκαετίες στα έργα παραγωγής ενέργειας, με άμεσα και μετρήσιμα αποτελέσματα στο τοπικό ακαθάριστο προϊόν και την απασχόληση.
Βεβαίως, το περιβαλλοντικό τίμημα για αυτή την ανάπτυξη εξακολουθεί να είναι τεράστιο και δυσβάστακτο, που χρίζει αποκατάστασης.
Η τοπική ανάπτυξη μπορεί να συνεχιστεί να έχει θετικούς ρυθμούς εάν τα ενεργειακά έργα συνδυαστούν με έργα που ικανοποιούν παράλληλες κοινωνικές ανάγκες, όπως είναι η παροχή Τηλεθέρμανσης από τη ΔΕΗ, με μηδενικό κόστος και η χρηματοδότηση δράσεων χρήσης βιομάζας για την Τηλεθέρμανση αλλά και για την εφαρμογή μικτής καύσης λιγνίτη-βιομάζας.
Τα τελευταία χρόνια (5-10) έχει σημειωθεί αξιοσημείωτη πρόοδος στην ανάπτυξη της συνδυασμένης χρήσης βιομαζικών υλικών σε ανθρακικούς σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
Μια πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι υπάρχουν περισσότεροι από 240 θερμοηλεκτρικοί σταθμοί που χρησιμοποιούν μικτή καύση άνθρακα – βιομάζας, σε όλο τον κόσμο.
Πρέπει λοιπόν να δοθεί έμφαση στη χρήση βιομάζας στη μικτή καύση με λιγνίτη, στις υφιστάμενες μονάδες ΙΙΙ και ΙV της ΔΕΗ. Πρέπει να σημειωθεί ότι μια τέτοια προοπτική δε μπορεί να σχεδιασθεί και για τις άλλες δύο Μονάδες, δεδομένου ότι η λειτουργία τους αναμένουμε να παύσει εντός του επόμενου έτους.
Η εφαρμογή μικτης καύσης ενισχύεται στην περιοχή μας, δεδομένου ότι μπορούν κάλλιστα να καλλιεργηθούν ενεργειακά φυτά στα υποβαθμισμένα εδάφη των λιγνιτορυχείων της ΔΕΗ, τα οποία έως σήμερα παραμένουν ανεκμετάλλευτα.
Επιπλέον, από την ύπαρξη ενεργειακών καλλιεργειών σε μεγάλη κλίμακα θα αποκατασταθεί το τοπίο.
Η σημερινή λοιπόν ημερίδα έχει μεγάλη αξία, δεδομένου ότι θα εξαχθούν σημαντικά συμπεράσματα και γνώση για την ανάπτυξη του σχήματος για τη δημιουργία δικτύου παραγωγής, συλλογής και εν γένει διαχείρισης βιομάζας και ειδικότερα για τη διαμόρφωση του φορέα που θα συζητήσει με τη ΔΕΗ τη δυνατότητα μικτής καύσης στους λιγνιτικούς σταθμούς της περιοχής μας.

 

Κυρίες και κύριοι,



Το Πιλοτικό Πρόγραμμα που σήμερα παρουσιάζεται είναι προϊόν συνεργασίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών με το συντοπίτη μας Γεωπόνο κ. Μαρτίκα Σαράντο, στα πλαίσια του Προγράμματος Εκπαίδευσης Γεωπόνων των πυρόπληκτων Περιοχών του 2007, το οποίο χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Λάτση.
Αυτό το φιλόδοξο πρόγραμμα, στοχεύει για την περιοχή του Δήμου μας, στην διερεύνηση του βέλτιστου τρόπου παραγωγής βιομάζας στα 700 στρέμματα που υπάρχουν δίπλα από τις εγκαταστάσεις της Τηλεθέρμανσης Μεγαλόπολης, με τη παράλληλη επιστημονική υποστήριξη του Ε.Μ.Π. και ειδικότερα του Καθηγητή κ. Ε. Κακκαρά και του εκλεκτού συνεργάτη του κ. Π. Γραμμέλη, ερευνητή του Ινστιτούτου Τεχνολογίας και Εφαρμογών Στερεών Καυσίμων και του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης.
Από μέρους του Γεωπονικού Πανεπιστημίου θα ήθελα να ευχαριστήσω τη Καθηγήτρια και Συντονίστρια του Προγράμματος κα Σοφία Ευστράτογλου και τον Καθηγητή κ. Σπ. Κυρίτση, που η συμβολή τους σε αυτή την προσπάθεια είναι καθοριστική.
Βεβαίως, θα ήθελα να ευχαριστήσω και το συμπατριώτη μας κ. Σαράντο Μαρτίκα, που έχει αφιερώσει αρκετές εργατοώρες, τόσο στην εκπαίδευσή του όσο και στην προσπάθεια υλοποίησης της συγκεκριμένης δράσης.
Έυχομαι και ελπίζω το παράδειγμα του Δήμου, για τη μείωση των εκπομπών από την καύση πετρελαίου, μέσω της χρήσης Τ/Θ με συμπαραγωγή και βιομάζα, να υιοθετήσει και η ΔΕΗ, τόσο μέσω της στροφής της σε ΑΠΕ όσο και στη χρησιμοποίηση βέλτιστων μεθόδων καύσης περιβαλλοντικά αποδεκτών αλλά και την εφαρμογή της μεθόδου της μικτής καύσης λιγνίτη-βιομάζας.






Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΔΗΜΟΣ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ - ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ 2012

Χειροτονία Πρεσβυτέρου στην Ιερά Μητρόπολη Μεσσηνίας

ΑΝΕΡΓΟΙ - ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΟΙ: ΠΟΙΟΙ ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ ΒΙΒΛΙΑΡΙΟ ΑΣΘΕΝΕΙΑ