Σε δραματικούς τόνους οι προγραμματικές για την οικονομία

Με άξονες την ειλικρίνεια στον πολίτη αλλά και τη δέσμευση από τη νωπή λαϊκή εντολή η οποία υποχρεώνει τον πρωθυπουργό να γυρίσει σελίδα, ο Γ. Παπανδρέου προέβη στις προγραμματικές του δηλώσεις σήμερα το απόγευμα.
Δίνοντας έμφαση κυρίως στην «πράσινη ανάπτυξη», την οποία όμως «ταίριαξε» με την οικονομία, ο κ. Παπανδρέου «έδειξε» τους πυλώνες πάνω στους οποίους θα στηριχθεί το εγχείρημά του, δίχως όμως να «ξεχάσει» να αναφερθεί και στις «αμαρτίες» του παρελθόντος, το κληροδότημα, όπως άφησε πολλές φορές να εννοηθεί, από την προηγούμενη κυβέρνηση.
Ο κ. Παπανδρέου τόνισε πως σε ό,τι αφορά την παραγωγή πλούτου, η κυβέρνηση θα βασιστεί στην «πράσινη ανάπτυξη», υποβοηθούμενη από τις αποφάσεις που θα παρθούν για τις κλιματικές αλλαγές σε πλανητικό επίπεδο, καθώς και από την εξέλιξη του τουριστικού τομέα.
Ο πρωθυπουργός εξήγγειλε στροφή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την ενεργειακή αξιοποίηση των βραχονησίδων του Αιγαίου, ενώ υπογράμμισε παράλληλα: «Δεν πρόκειται να δείξουμε καμία ανοχή στην καταπάτηση των καμένων δασικών εκτάσεων».
Ακόμη, έκανε λόγο για στροφή στις καλλιέργειες επιλέγοντας την ποιοτική και βιολογική γεωργία.
Ταυτόχρονα, «πάντρεψε» τις επενδύσεις με την «πράσινη ανάπτυξη», ενώ παράλληλα ανέφερε ως πρωταρχικό στόχο για το 2020 την παραγωγή του 20% της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και τόνισε:
«Στόχος μας να καταστεί η Ελλάδα πρωτοπόρα» (στην πράσινη ανάπτυξη).
Όσον αφορά στον αμιγώς οικονομικό τομέα, ο κ. Παπανδρέου παραδέχθηκε πως «η χώρα μας βρίσκεται σε οριακό σημείο» και ότι η αύξηση της ανεργίας είναι τεράστια!
Άφησε αιχμές προς την αξιωματική αντιπολίτευση για το πρωτοφανές έλλειμμα και τον προϋπολογισμό, ο οποίος «έχει πέσει έξω» όσο ποτέ άλλοτε.
Τόνισε μάλιστα ότι, αναλαμβάνοντας την εξουσία, η κυβέρνησή του βρίσκει μια οικονομία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ανάλογη με εκείνη που είχε παραδώσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη το 1993.
«Είναι η δυσκολότερη στιγμή της οικονομίας από το 1993, όταν πάλι κυβέρνηση της ΝΔ είχε παραδώσει την οικονομία σε ύφεση και τα δημόσια οικονομικά με τεράστιο έλλειμμα και χρέος. Μια τέτοια οικονομία παραλαμβάνουμε και πάλι».
Ο κ. Παπανδρέου επιτέθηκε επίσης στη Νέα Δημοκρατία για τα «μεγάλα κρυφά χρέη και δαπάνες» και το «πρωτοφανές έλλειμμα ανταγωνιστικότητας», αλλά και για τα ασφαλιστικά ταμεία τα οποία είναι σε κατάσταση ανέχειας.
Σημείωσε, ωστόσο, πως τα «δημόσια οικονομικά δεν είναι το αίτιο της σημερινής κατάστασης, αλλά ένα από τα βαριά συμπτώματα της κρίσης διακυβέρνησης - το έλλειμμα που έφερε την απαξίωση των πάντων».
Μίλησε ακόμα για «κατάντια» της δημόσιας διοίκησης και των δημοκρατικών θεσμών και για απαξίωση της ηθικής και των αξιών.
Σε μία αποστροφή του λόγου του, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στον νεκρό Πακιστανό, λέγοντας χαρακτηριστικά:
«Απαξίωση της ανθρωπιάς με τον ξυλοδαρμό μέχρι θανάτου ενός Πακιστανού μετανάστη από την αστυνομία».
Δεσμεύθηκε πως, ως το τέλος του 2010, η σύνταξη των εργαζομένων θα δίνεται το αργότερο μέσα σε 3 μήνες, ενώ για το μείζον ζήτημα της μετανάστευσης ανέφερε:
«Βάζουμε τέλος στην αστυνομικοκεντρική προσέγγιση της λαθρομετανάστευσης που μας κληροδότησε η ΝΔ, με αλλαγή του πλαισίου λειτουργίας του Ασύλου και υποδοχής των προσφύγων.»
Όσο για την προεδρική εκλογή, διασαφήνισε ότι θα στηρίξει την υποψηφιότητα του Κάρολου Παπούλια για την Προεδρία της Δημοκρατίας, προκαταλαμβάνοντας τη θετική ψήφο της ΝΔ τον προσεχή Μάρτιο, σύμφωνα με τις προεκλογικές δεσμεύσεις του Κώστα Καραμανλή.
Τέλος, ανέβασε πολύ ψηλά τον πήχη και για την παιδεία.
«Η παιδεία είναι στον πυρήνα αυτού του αναπτυξιακού μοντέλου», τόνισε ο κ. Παπανδρέου και επανέλαβε τη δέσμευσή του για την καταβολή 1 επιπλέον δισ. ευρώ από τον πρώτο προϋπολογισμό, «παρά την εξαιρετικά δυσμενή οικονομική κατάσταση».
Έθεσε δε ως στόχους «τη διετή προσχολική αγωγή και εκπαίδευση για όλους, την καθολική λειτουργία ολοήμερων σχολείων σε κάθε περιοχή της χώρας, νέο τρόπο εισαγωγής στα ΑΕΙ και ΤΕΙ, χωρίς τη σημερινή πίεση και κόστος για τους μαθητές και τις οικογένειές τους, σύγχρονο σύστημα ειδικής αγωγής για τα παιδιά με αναπηρία, την εισαγωγή της αξιολόγησης σε κάθε τομέα, την αυτονομία των σχολικών μονάδων στον καθορισμό των αναγκών επιμόρφωσης και μια ανώτατη εκπαίδευση, που θα μπορεί «να προσελκύει ξένους φοιτητές αντί να διώχνει την ελληνική νεολαία στο εξωτερικό».
Πηγή: www.zougla.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΔΗΜΟΣ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ - ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ 2012

Χειροτονία Πρεσβυτέρου στην Ιερά Μητρόπολη Μεσσηνίας

Η ΠΑΡΡΗΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΜΑΡΤΗΜΑ;