«Αγώνας σπριντ» για τον «Καποδίστρια 2»

Λιγότερο από έναν χρόνο έχει μπροστά του ο κ. Ι. Ραγκούσης για να δημιουργήσει τον νέο αυτοδιοικητικό χάρτη.
Στην κορύφωσή της έχει φθάσει η ζύμωση για τον «Καποδίστρια 2» και τη θέσπιση αιρετής περιφερειακής αυτοδιοίκησης εν όψει και των προγραμματικών δηλώσεων, τις ημέρες αυτές, στη Βουλή. 
Εν αναμονή της αποσαφήνισης των κυβερνητικών προθέσεων για το εγχείρημα, ο υπουργός Εσωτερικών κ. Ι. Ραγκούσης θα δώσει το στίγμα τού πώς και κυρίως τού πότε θα γίνουν οι αλλαγές.
Οι τοπικές εκλογές τον Σεπτέμβριο του 2010 λειτουργούν πλέον ως ορόσημο, συνδέοντας ευθέως τις όποιες τροποποιήσεις στον διοικητικό χάρτη της χώρας με την καθιέρωση του νέου- γερμανικής έμπνευσης- εκλογικού συστήματος.
Ιδίως όσον αφορά τις νέες περιφερειακές αυτοδιοικήσεις, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι στις προσεχείς εκλογές οι πολίτες θα κληθούν να αναδείξουν συμβούλια και περιφερειάρχες.
Οι νομαρχίες δεν θα υφίστανται με τη σημερινή μορφή τους, νέοι ρόλοι θα ανακύψουν, πόροι και αρμοδιότητες θα μεταφερθούν.
Προβληματισμός πάντως κυριαρχεί ως προς τον αριθμό των αιρετών περιφερειών (από 13 ως 16-17), των διοικητικών περιφερειών (6-7), αλλά και τη σχέση τους με τις σημερινές κρατικές περιφέρειες, οι οποίες συν τω χρόνω οδεύουν προς κατάργηση. Και όλα αυτά όταν κύριο ζητούμενο είναι η επιτάχυνση της απορροφητικότητας των κοινοτικών κονδυλίων του ΕΣΠΑ μέσω των 13 Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων. 

Τις ημέρες αυτές δίνουν και παίρνουν τα σενάρια για «Καποδίστρια 2» με 300-350 δήμους, τα όρια των οποίων θα είναι ταυτισμένα με μονοεδρικές εκλογικές περιφέρειες, η Αυτοδιοίκηση εμφανίζεται ωστόσο διχασμένη ως προς το πότε μπορούν να γίνουν επιτυχώς όλα αυτά.
Κάποιοι εκτιμούν ότι δεν υπάρχει ο απαραίτητος χρόνος για προεργασία του εγχειρήματος- ο ίδιος ο κ. Ραγκούσης άλλωστε δήλωσε την εβδομάδα που πέρασε ότι βρήκε tabula rasa στο υπουργείο και τις αρμόδιες υπηρεσίες παντελώς απροετοίμαστες-, ενώ αρκετοί θέλουν ρήξεις και τομές άμεσα, και δη στην τρέχουσα περίοδο ευφορίας για την κυβέρνηση.
«Δ 
εν είναι απαραίτητη η μείωσητων δήμωνακαριαία σε 300- 350τον αριθμό» εκτιμούν οι υποστηρικτές της δεύτερης εκδοχής. «Μπορεί να προχωρήσει σε συνενώσεις σε Αθήνα-Θεσσαλονίκη, σε νησιά αλλά και σε μικρούς δήμους,που δεν κατάφεραν να λειτουργήσουν στο πλαίσιο του “Καποδίστρια 1”.
Κρίσιμο ρόλο θα παίξουν βεβαίως και οι μητροπολιτικές λειτουργίες. Ποιος θα τις αναλάβει; Υπάρχουν έντονες σκέψεις να τελούν υπό την αιγίδα της αιρετής περιφέρειας».
Στην περίπτωση πάντως κατά την οποία ο «Καποδίστριας 2» ολοκληρωθεί πριν από τον Σεπτέμβριο, οι ίδιοι εκτιμούν ότι ο κ. Ραγκούσης θα πρέπει να κινηθεί 
«πιο γρήγορα και από τη σκιά του».
Δεδομένου ότι οι υποψηφιότητες των επίδοξων τοπικών αρχόντων θα αρχίσουν να κατατίθενται αμέσως μετά τα Χριστούγεννα, εύλογο είναι ότι θα πρέπει να γνωρίζουν ποιου... δήμου επιθυμούν να ηγηθούν.

Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ online

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΔΗΜΟΣ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ - ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ 2012

Χειροτονία Πρεσβυτέρου στην Ιερά Μητρόπολη Μεσσηνίας

ΑΝΕΡΓΟΙ - ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΟΙ: ΠΟΙΟΙ ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ ΒΙΒΛΙΑΡΙΟ ΑΣΘΕΝΕΙΑ