Οικολόγοι Πράσινοι Αρκαδίας






Οικολόγοι Πράσινοι Αρκαδίας
Εμπρός  για το πρασίνισμα της Αρκαδίας,
Να  εμπνευστούμε από το Αρκαδικό Ιδεώδες !
Οι εκλογές  της 4ης Οκτωβρίου είναι πρόκληση και ευκαιρία. Η κρίση που ζούμε σήμερα δεν είναι μόνο οικονομική αλλά πολυδιάστατη και αγγίζει κάθε πλευρά της κοινωνικής και προσωπικής ζωής. Κρίση που αναφέρεται στο περιβάλλον, στους πολιτικούς θεσμούς, στην οικονομία, στον πολιτισμό, στην ηθική, ακόμα και στις ανθρώπινες σχέσεις. Κυρίως όμως η κρίση είναι κρίση αξιών.
Η ισονομία, η αξιοκρατία, η κοινωνική αλληλεγγύη, η δικαιοσύνη και τα ανθρώπινα δικαιώματα αποτελούν τη βάση, στην οποία στηρίζονται οι πράσινες λύσεις.
Η πρόταση  των Οικολόγων Πράσινων είναι  εναλλακτική πρόταση, βαθειά προοδευτική και ριζοσπαστική, πρόταση για την κοινωνία και το φυσικό περιβάλλον, την οικονομία και τον πολιτισμό. Η πρόταση αυτή απευθύνεται κυρίως στη συνείδηση και αναφέρεται στην αλλαγή της νοοτροπίας, στην αλλαγή του τρόπου ζωής, του τρόπου σκέψης, παραγωγής και κατανάλωσης. 
Αλλάζουμε εμείς – Αλλάζουμε  πολιτικές
Η πρότασή  μας είναι συνολική για όλη  την Ελλάδα, όμως εξειδικεύεται σε κάθε περιοχή.
Σκεφτόμαστε παγκόσμια - δρούμε τοπικά
Υπάρχουν  προσπάθειες που  μπορούν να τεκμηριώσουν ότι υπάρχουν λύσεις για την Αρκαδία; Ασφαλώς και υπάρχουν. Αναφέρουμε μερικά χαρακτηριστικά για το νομό μας παραδείγματα:


  • Διάσπαρτοι σ΄όλο το νομό βιοκαλλιεργητές παράγουν υγιεινά γεωργικά προϊόντα χωρίς να επιβαρύνουν το περιβάλλον με επιβλαβείς ουσίες, ενώ παράλληλα βλέπουν τους κόπους τους να αμείβονται ικανοποιητικά.
  • Επιχειρήσεις αγροτουρισμού, αξιοποίησης τοπικών προϊόντων ποιότητας ΠΟΠ (μέλι Ελάτης βανίλια, τσακώνικη μελιτζάνα Λεωνιδίου, μοσχοφίλερο), μικρές βιοτεχνίες παραδοσιακών επαγγελμάτων, επισκέψιμα οινοποιεία και χώροι γευσιγνωσίας στον Πάρνωνα, στο Μαίναλο και αλλού, από νέους ανθρώπους που τολμούν και επιχειρούν με μεράκι, και δημιουργικότητα δίνουν μια άλλη διέξοδο.
  • Τα Αιολικά Πάρκα Σκυρίτιδας καλύπτουν τις ανάγκες σε ηλεκτρική ενέργεια του πληθυσμού ολόκληρης της Αρκαδίας! Από τη λειτουργία των Αιολικών Πάρκων Σκυρίτιδας και Βαλτετσίου εισρέουν στα ταμεία των αντίστοιχων Δήμων συνολικά περί τις 600.000 Ευρώ κατ΄έτος, δηλ. χρηματοδοτικοί πόροι που είναι ίσοι περίπου με τα ετήσια – προοριζόμενα για έργα – τακτικά έσοδα των 2 Δήμων από το ελληνικό κράτος! Να πως η - αποκεντρωμένη μάλιστα -               παραγωγή ενέργειας μπορεί να συνδυάζεται με την προστασία του περιβάλλοντος, με την οικονομική αυτάρκεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στην κάθε περιοχή, όχι μόνον στον ενεργειακό τομέα  αλλά γενικότερα.
  • Η πεζοδρόμηση τμήματος του παλιού κέντρου της Τρίπολης, με τη διατήρηση ελάχιστων κτιρίων αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος δημιουργεί νέα επαγγέλματα στον τουρισμό, στον πολιτισμό και στο εμπόριο και κάνει όμορφη, ανθρώπινη και ελκυστική την πόλη. Γιατί να μη διατηρηθούν οι οικισμοί, που ακόμη δεν καταστράφηκαν, σε μία τέτοια κατεύθυνση;
  • Οι εθελοντικές ομάδες για την προστασία του Μαινάλου από τις πυρκαγιές, η Ομάδα Διάσωσης, Σύλλογοι για την ορειβασία και το περιβάλλον αποτελούν πρωτοβουλίες πολιτών που δείχνουν έναν άλλο δρόμο σεβασμού και φροντίδας δημόσιων αγαθών όπως είναι το δάσος και το τοπίο.
  • Αποκατάσταση περιοχών, μνημείων ιστορικής και αρχιτεκτονικής κληρονομιάς, μικροί χώροι πολιτισμού σε πολλά χωριά του Πάρνωνα, της Γορτυνίας και αλλού δίνουν ένα νέο πρότυπο ήπιας τουριστικής εξέλιξης και ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς.
  • Κέντρα Πληροφόρησης για το Φυσικό Περιβάλλον (π.χ. Άστρος Κυνουρίας), συντήρηση και ανάδειξη μονοπατιών, σήμανση περιοχών, αποτελούν υποδομές σε αυτή την κατεύθυνση.
  • Κωμοπόλεις που έχουν διατηρήσει την αρχιτεκτονική κληρονομιά, τη ζωντανή γεωργική παραγωγή, παρέχουν υψηλής ποιότητας υπηρεσίες τουρισμού και πολιτισμού (π.χ. Λεωνίδιο) και αποτελούν πρότυπο αυτού του μοντέλου ανάπτυξης.
  • Οι άοκνες προσπάθειες του Συλλόγου φίλων σιδηροδρόμου Αρκαδίας, των εργαζομένων στον ΟΣΕ καθώς και άλλων Κοινωνικών φορέων του νομού για την σωτηρία και επαναλειτουργία του σιδηρόδρομου στη διαδρομή Κόρινθος - Τρίπολη – Καλαμάτα. 
  • Αναφορικά με το ζήτημα της διαχείρισης των αστικών στερεών αποβλήτων, αυτοδιοικητικές και οικολογικές Κινήσεις και Φορείς αγωνίζονται με τεκμηριωμένες προτάσεις για το ξεπέρασμα των οξύτατων προβλημάτων και των χρόνιων αδιεξόδων και για τη μετάβαση σε λύσεις Διαλογής στην Πηγή – Ανακύκλωσης – Κομποστοποίησης – Υγειονομικής Ταφής των Υπολειμμάτων, που είναι οικονομικά συμφέρουσες για τους πολίτες, οικολογικά βέλτιστες και κοινωνικά αποδεκτές.
Τα παραδείγματα αυτά και πολλά άλλα αποδεικνύουν ότι υπάρχει άλλο πρότυπο. Οι ποικίλες προσπάθειες ιδιωτών και φορέων σε αυτή την κατεύθυνση μπορούν να πολλαπλασιαστούν και να αποτελέσουν την κρίσιμη μάζα για τη δημιουργία ενός άλλου μοντέλου οικονομίας και κοινωνικής οργάνωσης ως απάντηση στην κρίση.
Προτάσεις


  • Μια πρωτεύουσα, κωμοπόλεις και οικισμοί φιλικοί στους δημότες τους, στη νεολαία, στα μικρά παιδιά και στους ηλικιωμένους,  με ζωντανούς θεσμούς τοπικής διακυβέρνησης, συμμετοχικής δημοκρατίας και πολιτισμού. Πόλεις και οικισμοί που σέβονται την αρχιτεκτονική κληρονομιά, το πράσινο και τους ελεύθερους χώρους. Πόλεις και χωριά που αξιοποιούν και χρησιμοποιούν φιλικές στο περιβάλλον μορφές ενέργειας με σημαντικότερη εκείνη της εξοικονόμησης ενέργειας, που ανακυκλώνουν και δεν παράγουν σκουπίδια! Πόλεις και χωριά που  δημιουργούν θέσεις απασχόλησης στα πράσινα επαγγέλματα και στην καινοτομία.
  • Προστασία και διαχείριση των ορεινών όγκων (με θεσμοθέτηση των Εθνικών Πάρκων Πάρνωνα και Μαινάλου) και των λοιπών υπό προστασία ανακηρυγμένων περιοχών (π.χ. Τάκα). Χωροταξικός Σχεδιασμός, απαγόρευση της εκτός σχεδίου δόμησης, προστασία των οικοσυστημάτων, προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής και αρχιτεκτονικής κληρονομιάς (αρχαιότητες και αρκαδικό            τοπίο), ως παράγοντα βιωσιμότητας και όχι ως μουσειακού στοιχείου. 
  • Γεωργία και κτηνοτροφία προσανατολισμένη στην παραγωγή υγιεινών βιολογικών προϊόντων ποιότητας, με διέξοδο στην αγορά, που συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος και στην απασχόληση στην ύπαιθρο. Μια γεωργία παράγοντας οικολογικής ισορροπίας, χωρίς χημικά και φυτοφάρμακα, με έμφαση στα ποιοτικά προϊόντα.
  • Βιώσιμες οικολογικές κωμοπόλεις (Λεωνίδιο, Άστρος, Μεγαλόπολη, Δημητσάνα, Τρόπαια) και οικισμοί, ουσιαστικά κέντρα εξυπηρέτησης της τοπικής οικονομίας και των κατοίκων  των περιοχών τους και διοικητικά κέντρα για μια συνεκτική οργάνωση της υπαίθρου. Με χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με διατήρηση της πολιτιστικής και αρχιτεκτονικής κληρονομιάς, με φιλικές υποδομές και υπηρεσίες.
  • Ουσιαστική προετοιμασία της μεταλιγνιτικής περιόδου στο Λεκανοπέδιο της Μεγαλόπολης με αξιοποίηση των πόρων για ουσιαστική περιβαλλοντική αποκατάσταση και δημιουργία πιλοτικής περιοχής για την πράσινη οικονομία. Με δημιουργία απασχόλησης στη βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία, στον αγροτουρισμό, στη μικρή βιοτεχνία, στην κοινωνική εξυπηρέτηση.
  • Η επαναλειτουργία του τραίνου στη γραμμή Κόρινθος – Τρίπολη – Καλαμάτα να είναι ουσιαστική και να μην οδηγήσει προμελετημένα στην οριστική εγκατάλειψη της φιλικότερης  προς το περιβάλλον μαζικής χερσαίας συγκοινωνίας στον τόπο μας.
  • Περιφερειακή οργάνωση του κράτους με αιρετό περιφερειακό συμβούλιο και αιρετό Περιφερειάρχη.
  • Τοπική Αυτοδιοίκηση που παρακινεί τους δημότες να συμμετέχουν <<στα κοινά>> όντας άξια του ονόματός της, που νοιάζεται μαζί με τους δημότες της για το φυσικό περιβάλλον (για το αστικό περιβάλλον οι δήμοι των πόλεων, για την ύπαιθρο οι δήμοι των χωριών) και τα δημόσια αγαθά της, που σέβεται και διαχειρίζεται αξιόπιστα και αποτελεσματικά τους δημόσιους χρηματοδοτικούς πόρους, που είναι ουσιαστικά ανεξάρτητη  από το κράτος και τα κόμματα, με         Συνταγματική κατοχύρωση και αυτοτελείς πόρους. Χρηματοδοτικοί πόροι, τους οποίους η Τοπική Αυτοδιοίκηση διαχειρίζεται απ’ ευθείας, με εσωτερικούς μηχανισμούς ελέγχου σύμφωνα με διεθνή πρότυπα και πλήρη κατάργηση των γραφειοκρατικών πελατειακών και αναποτελεσματικών μηχανισμών πολιτικού ελέγχου εκ μέρους του κεντρικού κράτους.
  • Τοπική Αυτοδιοίκηση που επιτυγχάνει και προσελκύει επιχειρηματικό ενδιαφέρον, ώστε να δημιουργούνται κοινωνικά και οικολογικά συμβατές οικονομικές δραστηριότητες στην περιοχή της.
Για να αρχίσουμε να ξανασυζητάμε για όλα αυτά και  πολλά άλλα πρέπει να αποκτήσει πάλι ελκυστικότητα η συμμετοχή των πολιτών στα κοινά. Και γι’ αυτό χρειάζεται ένα ήθος, μια νέα θεματολογία, μακριά από την πολιτική ως επάγγελμα ή ως απλή διαμαρτυρία. 

Οι  Οικολόγοι Πράσινοι ως πολιτική έκφραση  ανήσυχων πολιτών  με εύρος ιδεολογικής αναφοράς, απόψεων, προσεγγίσεων και εμπειριών, επιχειρούν να συμβάλλουν στη δημόσια συζήτηση αλλά και στη διάθεση των πολιτών «περί των κοινών». Η πολιτική αυτή προσπάθεια λειτουργεί και μέσα από τους θεσμούς (γι΄αυτό και συμμετέχουμε στις εκλογές), έχοντας ως στόχο μεταξύ άλλων να τους αλλάζει και να τους δίνει νέο περιεχόμενο.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΔΗΜΟΣ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ - ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ 2012

Χειροτονία Πρεσβυτέρου στην Ιερά Μητρόπολη Μεσσηνίας

Η ΠΑΡΡΗΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΜΑΡΤΗΜΑ;